1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Ärhentely ei auta – kohteliaisuus tepsii tiskijukkaan

Tiskijukalle ei kannata viimeisen puolen tunnin aikana toiveita esittää. Toiveen sävylläkin on väliä. Muutoin DJ on yleisön palvelija, kokee kymmenen vuotta Pohjanmaalla ravintolayleisöä viihdyttänyt DJ ScorPPa.

Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

DJ ScorPPa eli Tony Denemec on tuttu näky Pohjanmaan ravintoloissa. Kymmenen vuotta soittanut DJ tietää, mitä Pohjanmaalla halutaan kuulla ja mitä ei.

– Pohjanmaalla soitetaan ihan erillaista musiikkia kuin Helsingissä. Helsingin tiskijukat eivät täällä pärjäisi, väittää Denemec.

Keski-Pohjanmaalla ihmiset haluavat hytkyä radiohittien tahtiin, heidän pitää tuntea kappaleet ennen kuin menevät tanssilattialle. Kokkolasta pienemmille paikkakunnille kuten Perhoon, Nivalaan tai Kauhavalle mentäessä Suomirock uppoaa yleisöön. DJ ScorPPa soittaa musiikkia yleisölle laidasta laitaan yleisöstä riippuen.

– Tämä on vähän kuin kalastusta. Voi heittää muutamia biisejä, ja katsoa tarttuvatko ihmiset koukkuun.

Yleisö maksaa palkan

Tony Denemec mieltää itsensä yleisön palvelijaksi, liekö taustalla myös se, että mies toimii myös ravintoloitsijana.

– Osa tiskijukista pitää tiukasti kiinni omasta linjastaan eikä suostu soittamaan toiveita. Ravintoloitsijan pitäisi puuttua tällöin puuttua siihen. Yleisö maksaa kaikkien palkat.

Toisaalta jotkut ravintolat vetävät tiukkaa linjaa eikä niissä soi juuri TOP 40 -tanssilistan ulkopuolien musiikki.

– DJ saa vetää omaa näissä paikoissa omaa tyylillään ehkä puoli tuntia. Teema-DJ:t ovat tietenkin asia erikseen, heillä on oma yleisönsä. Mutta jos tavalliseen yökerhoon tulisi julkkis-DJ, hän ei pärjäisi omilla kappaleillaan kuin viisi minuuttia, täräyttää DJ ScorPPa

Kohtelias saa toiveensa perille

Kiertävät ravintola-DJ:t soittavat yleensä juuri sitä mitä ihmiset tahtovat kuulla, mutta erikoistunut, tiettyyn teemaan suuntautunut DJ ei soita ysäripoppia, jos linjana on trance.

– Parhaat bileet syntyvät kun paikka on täynnä ja jengi on pikkuisen humalassa. Jos tupa on täynnä ja lattia tyhjenee, on kommentit sen mukaisia, kertoo kertoo Tony Denemec.

Kun tanssilattia ja ravintola ovat täynnä, silloin ei DJ:llä ole varaa toteuttaa ihan mitä toivetta tahansa.

Pohjanmaalla soitetaan ihan erillaista musiikkia kuin Helsingissä. Helsingin tiskijukat eivät täällä pärjäisi

DJ ScorPPa eli Tony Denemec

– Toiveita otetaan aina vastaan. Mutta jos tulee ihan ihmetoiveita, jotka ei eivät ole tanssittavia, niitä en soita. Kaikilla pitää olla hauskaa, ei vain yhdellä.

DJ ScorPPa muistuttaa, että kohtelias saa varmemmin toivekappaleensa ilmoille.

– Jos haukutaan heti, jos toive ei tule seuraavana, sitä ei tule ollenkaan. Parhaat bileet syntyvät kun tiskijukalla ja yleisöllä on molemmilla hauskaa. Jos DJ.llä ei ole hauskaa, ei ole yleisölläkään.

Toiveen esittämistä ei kannata jättää viime hetkeen.

– Viimeiseen puoleen tuntiin ei kannata toivoa mitään, koska tiskijukat tekevät silloin oman loppuhuipennuksensa illalle. Ihmisten pitää myös ymmärtää, että aikaa on rajatusti, aina kaikkia toiveita ei ennätä täyttää.

DJ ScorPPan ei tarvitse kauaa miettiä eniten esitettyjä toiveita.

– Mr. Presidentin Coco Jambo ja Spice Girlsin Wannabe tulevat aina, naureskelee Denemec.