1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ensimmäinen kolmen biologisen vanhemman lapsi voi syntyä parin vuoden päästä Britanniassa

Pääosa lapsen dna:sta tulisi äidiltä ja isältä, mutta mitokondrio-dna munasolun lahjoittajalta. Britannian hallitus haluaa laillistaa menetelmän, jonka tarkoituksena on estää vakavien sairauksien periytymistä. Asiantuntijan mukaan Suomessa ei olisi teknistä osaamista tai rahaa kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksen toteuttamiseen.

Kuva: Yle

Jo muutaman vuoden sisällä koeputkihedelmöityksellä voi syntyä lapsia, jotka perivät geenejä kahdelta naiselta ja yhdeltä mieheltä.

Niin sanottu kolmen vanhemman koeputkihedelmöitys ei ole tällä hetkellä sallittua missään maassa, mutta sen laillistaminen on tulossa syksyllä Britannian parlamentin käsiteltäväksi,Britannian terveysministeriö (siirryt toiseen palveluun)kertoi heinäkuun lopulla. Hallitus on jo aiemmin antanut tukensa lain muuttamiselle.

Tekniikkahan on hallussa, eläimillä tätä on tehty.

Anne-Maria Suikkari

Britanniassa lakimuutoksen puolustajat perustelevat kantaansa sillä, että uudella menetelmällä voitaisiin estää lapsia saamasta tietynlaisia vakavia sairauksia. Terveysministeriön ehdotuksen mukaan vain pariskunnat, joita nämä perinnölliset sairaudet uhkaavat, voisivat hakeutua kolmen vanhemman koeputkihedelmöitykseen.

Kesäkuussa Britannian hedelmöityshoitoja säätelevä virasto HFEA julkaisi raportin, jonka mukaan menetelmä vaikuttaa tähänastisen tiedon perusteella turvalliselta. Raportin tekoon osallistunut prefessori Robin Lowell-Badge sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että ensimmäiset kolmen biologisen vanhemman lapset voisivat syntyä noin kahden vuoden kuluttua, jos lakimuutos toteutuu.

Väestöliiton Helsingin lapsettomuusklinikan johtaja, ylilääkäri Anne-Maria Suikkari sanoo, että kaksi vuotta kuulostaa realistiselta arviolta.

– Tekniikkahan on hallussa, eläimillä tätä on tehty, hän kertoo.

Myös Helsingin yliopiston lisääntymislääketieteen professori, Hyksin Naistenklinikan osastonylilääkäri Aila Tiitinen arvioi, että aikataulu vaikuttaa toteuttamiskelpoiselta. Hän korostaa, että yllätyksiä voi silti tulla. Eläinkokeiden perusteella ei voi ennustaa esimerkiksi sitä, kiinnittyykö muunneltu munasolu samalla todennäköisyydellä kohtuun.

Suomeen kolmen vanhemman koeputkihedelmöitys ei ole lähivuosina tulossa, sanoo Tiitinen. Hänen mukaansa käytännön tilanne on se, ettei Suomessa ole paikkaa, jossa olisi rahaa ja osaamista sen toteuttamiseen.

– Tällaisissa teknistä osaamista ja isoa rahaa vaativissa asioissa tämäntyyppiset maat kuin Yhdysvallat ja Britannia menevät aina edellä.

Apua mitokondriosairauksiin

Menetelmästä toivotaan apua vakavien mitokondriosairauksien periytymiseen. Mitokondriot ovat solun energiatuotannosta vastaavia osasia, pieniä voimaloita, joita on joka solussa tuhansittain. Ne muuntavat ravinnosta saadun energian hapen avulla sellaiseen muotoon, että kudokset voivat käyttää sitä hyväkseen.

Mitokondriot sisältävät hiukan omaa dna:ta, ja ne periytyvät lapselle aina äidiltä.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle Uutisgrafiikka

Mitokondrioiden toimintahäiriöt voivat aiheuttaa hyvin vakavia sairauksia. Pahimmillaan mitokondriotaudit puhkeavat heti syntymän jälkeen ja johtavat pikkulapsen kuolemaan, mutta ne voivat ilmetä myös myöhemmällä iällä. Useimmin mitokondriotaudit aiheuttavat lihasten, sydämen tai aivojen energianpuutetta.

Mitokondriosairauksien yleisyyden arvioiminen on hankalaa, koska niitä ei aina tunnisteta. Yksittäiset mitokondriotaudit ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Britannian terveysministeriön arvion mukaan jokin mitokondriotauti diagnosoidaan yhdellä 6 500 lapsesta.

Kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksessä lahjoittajan munasolusta imetään tuma pois, ja tilalle siirretään äidin munasolun tuma. Lahjoittajan terveet mitokondriot jäävät munasoluun, joka hedelmöitetään, ja syntyvä alkio sisältää kolmen henkilön dna:ta.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle Uutisgrafiikka

Toinen tapa toteuttaa siirto on se, että molemmat munasolut hedelmöitetään ensin ja sen jälkeen vanhempien yhdistyneet tumat siirretään lahjoittajan munasoluun.

Näin nainen, joka tietää kantavansa mitokondriotaudin aiheuttavaa geenivirhettä, voisi hankkia lapsen ilman pelkoa vakavan sairauden periyttämisestä.

"Askel lähemmäs kloonausta"

Menetelmällä on myös kiivaat vastustajansa Britanniassa ja etenkin Yhdysvalloissa, missä kolmen vanhemman koeputkihedelmöitystä on myös tutkittu. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että se johtaa ennen pitkää geneettisesti paranneltujen design-vauvojen luomiseen.

Vastustajat ovat esittäneet esimerkiksi brittilehti The Guardianissa viime vuonna julkaistussamielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun), että parempi tapa estää mitokondriosairauksia olisi tavanomainen luovutetun munasolunkoeputkihedelmöitys. Heidän mukaansa on luonnollista, että tuleva äiti haluaa lapsensa kantavan omia geenejään, mutta siitä ei ole lääketieteellistä hyötyä.

Kaikessa hedelmöityshoitojen kehityksessä on nähty keskustelun kulku, että onko rajat saavutettu, voidaanko niitä ylittää. Alkioiden pakastaminen oli tällainen raja ja koeputkihedelmöityksen aloittaminen oli tosi iso

Anne-Maria Suikkari

Yhdysvaltain lääkkeiden laillistamista säätelevä viranomainen FDA piti tänä keväänä seminaarin, jossa pohdittiin, pitäisikö kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksen kliiniset kokeet ihmisillä sallia. Tumansiirtoa on kokeiltu onnistuneesti esimerkiksi reesusmakakeilla vuonna 2009 (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaisasiantuntijat muistuttavat, että kaikista tekniikan riskeistä on mahdotonta saada selvää ennen ensimmäisiä ihmiskokeita. Se pätee jokaiseen uuteen käyttöön otettavaan hedelmällisyyshoitoon.

– Kaikessa hedelmöityshoitojen kehityksessä on nähty keskustelun kulku, että onko rajat saavutettu, voidaanko niitä ylittää. Alkioiden pakastaminen oli tällainen raja ja koeputkihedelmöityksen aloittaminen oli tosi iso, Suikkari sanoo.

Tiitinen huomauttaa, että turvallisuuden lopulliseen selvittämiseen menee vuosikymmeniä. Esimerkiksi pakastetuista alkioista syntyneiden tyttöjen omasta lisääntymiskyvystä ei vielä tiedetä, koska menetelmä on ollut käytössä vasta parisenkymmentä vuotta.

Jos Britannia tai Yhdysvallat sallii ihmiskokeiden aloittamisen, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun mikään viranomainen antaa luvan yhdistää kolmen ihmisen perimää tavalla, joka periytyy eteenpäin.

– Nyt ollaan menossa askel lähemmäs kloonausta. Ammattilaisena on vaikea nähdä, että sitä voisi estää, mutta riskit pitää tiedostaa, Suikkari sanoo.