Frisbeegolf tavoitti Suomen – pelaajat jo nyt lähellä maailman kärkeä

Kymmenessä vuodessa laji on noussut suosioon Suomessa. Harrastajien ja kenttien määrät ovat nousseet koko maassa.

urheilu
Frisbeet ovat lentäneet frisbeegolfmaaliin.
Pasi Mäenpää / Yle

Kun Seppo Paju aloitti frisbeegolfharrastuksensa vajaat kymmenen vuotta sitten, hän käytännössä tunsi kaikki pelaajat kentillä. Nyt mies tekee lajia ammatikseen ja tilanne on toinen.

– Suosio on muuttunut ihan räjähdysmäisesti. Nyt kun tulen radalle, saatan nähdä muutaman tutun ja kaikki muut ovat käytännössä tänä kesänä aloittaneita, Paju linjaa.

Harrastajien kokonaismäärää on mahdotonta sanoa.

– Harrastajia on varmaan viidestäkymmenestä sataan tuhanteen. Sitä on todella vaikea arvioida, koska suurin osa harrastajista ei kuulu mihinkään liittoon tai seuraan.

Vähällä mukaan ja isosti eteenpäin

Seppo Paju heittää frisbeen kohti maalia.
Seppo PajuPasi Mäenpää / Yle

Lajin aloittaminen ei vaadi suurempia rahamääriä. Frisbeegolfosakkeesseen ei ole sijoittamisen tarvetta, kun lähes joka kunnasta löytyy julkinen frisbeegolfkenttä.

– Nykyään jokaisessa urheilukaupassa myydään frisbeegolfkiekkoja, jotka maksavat 10–15 euroa. Sellaisella pääsee alkuun. Ja kunnalta löytyvällä frisbeegolfradalla on helppo aloittaa.

Harrastus on yleistynyt, mutta kuten aina, sen opettelu vaatii pientä kärsivällisyyttä.

– Perusheittäjä on sellainen, joka valitsee nopean draiverin kaupasta ja oppii heittämään vähän väärällä tavalla. Sitten hän katsoo hieman YouTube-videoita ja oppii heittämään aika hyvin.

Paju itse johtaa tällä hetkellä Suomen Pro Touria. Lajin kehitys Suomessa näyttää hyvältä.

– Olemme aika lähellä maailman kärkeä. Jenkeissä on maailman parhaat frisbeegolfaajat, mutta Suomessa on maailman parhaat juniorit. Ehkä viiden seuraavan olympiavuoden aikana laji tullaan näkemään kisoissa ja suomalaiset tulevat voittamaan. Se on selvä.