1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pentumäärät voivat kieliä pentutehtailusta

Epäilyjä pentutehtailusta tulee ilmi vuosittain muutamia tapauksia Keski-Suomessa. Yleensä eläinsuojelyhdistykselle tulevat ilmoitukset koskevat eläinten huonoja elinoloja.

Kotimaan uutiset
Sairas kissa Imatran löytöeläintarhassa
Epäilys pentutehtailusta herää, mikäli eläin sairastuu pian luovutuksen jälkeen.Suomen löytöeläinapu ry.

Keski-Suomessa tulee vuosittain esiin muutama tapaus, jossa epäillään niin sanottua pentutehtailua.

Pentutehtailussa on kyse halpojen, paperittomien eläinten kaupasta, jossa pentuja tuotetaan tavoitellen mahdollisimman suurta voittoa eläinten hyvinvoinnin kustannuksella. Ihmiset eivät usein tunnista varsinaista pentutehtailua, mutta ilmoittavat eläinsuojeluyhdistykselle eläinten huonoista elinoloista.

Usein ilmoitukset koskevat suuria kissapentueita.

- Kissoista tulee tällaisia ilmoituksina eniten. Meihin otetaan yhteyttä siinä vaiheessa, kun yhdessä talossa alkaa olla useampia kymmeniä kissoja, kertoo Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvoja Maria Ojanperä.

Ojanperän mukaan tämä täyttää jo pentutehtailun tunnusmerkit.

- Kun eläimet saavat vapaasti lisääntyä ja siellä on sisäsiittoisuttaa ja sairauksia. Tai toinen tunnusmerkki on se, että joko pentuja annetaan liian pieninä pois tai kissojen annetaan jatkaa lisääntymistä.

Eläinsuojeluyhdistys ei tee kotikäyntejä, vaan sen rooli on antaa neuvoja. Vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat voivat puolestaan tehdä kotikäyntejä.

Tehtailusta on tehtävä rikosilmoitus

Suomen Eläinsuojeluyhdistykselle on viime viikkoina tullut runsaasti yhteydenottoja pentutehtailun uhreiksi joutuneilta. Yhdistyksestä kerrotaan, että moni pentu on ollut sairas. Lisäksi osa pennuista on kuollut muutaman tunnin päästä kaupoista.

Eläinsuojeluviranomaisin tulee ottaa välittömästi yhteys, mikäli epäilys pentutehtailusta herää.

- Poliisiin on pikaisesti otettava yhteys, jos akuutti tilanne on päällä, muistuttaa Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Niemisen mukaan myös terveystarkastaja ja kunnan eläinlääkäri voivat eläinsuojeluviranomaisena lähteä välittömästi paikan päälle tekemään tarkastusta, jos tilanne niin vaatii.

Lue seuraavaksi