Meriasiantuntija: omilla valinnoilla voi vaikuttaa meriin päätyvän muovin määrään

Ympäristönsuojelujärjestö WWF Suomen Sanna Kuningas kehottaa kuluttajia välttämään esimerkiksi kuorinta-aineita, joissa käytetään mikromuovihiutaleita. Mikromuovia käyttävien tuotteiden mahdollista kieltoa on pohdittu EU-tasolla.

Kotimaa
Sanna Kuningas.
Sanna Kuningas.Yle

19-vuotias hollantilaisopiskelija Boyan Slat on mahdollisesti keksinyt ratkaisun maailman valtameriä piinaavien valtavien muovilauttojen ongelmaan, mutta meriasiantuntija Sanna Kuningas ympäristönsuojelujärjestö WWF:stä kertoo, että mereen päätyvän muovin ongelmaa voi helpottaa myös ruohonjuuritasolla.

– Jokainen voi miettiä omia kulutusvalintojaan, eli ottaako kaupasta kuinka paljon muovikasseja ja kierrättääkö jätteensä, neuvoo Yle Uutisten Päivän kasvo -lähetyksessä vieraillut Kuningas.

Boyan Slatin hanketta Kuningas pitää mielenkiintoisena, joskin vielä testaamattomana ratkaisuna.

– Aiemmat keinot saada muovi pois meristä ovat olleet hyvin kalliita ja aikaa vieviä, mutta tämä uusi innovaatio ehdottaa, että vain 10 vuodessa voisi saada kustannustehokkaasti pois jopa puolet muovista. Onnistuminen tässä on vielä kyseenalaista, mutta nyt näyttää siltä, että tämä voisi olla mahdollista, meriasiantuntija sanoo.

Suomikin roskaa

Itämerellä muovi ei Kuninkaan mukaan ole saman mittakaavan ongelma kuin suurilla valtamerillä, sillä roskalauttoja ei Itämerestä ole havaittu. Rannikoilla muoviroskaa kuitenkin esiintyy, eikä Suomi saa puhtaita papereita merialueidensa kohtelusta.

– Kyllä kaikki maat ovat vastuussa Itämeren roskasta. Eräässä tutkimushankkeessa, jossa olivat mukana Ruotsi, Suomi, Viro ja Latvia, havaittiin Suomen rantojen olevan kaikkein roskaisimmat, Kuningas sanoo.

Roskien luonteesta selvisi WWF:n asiantuntijan mukaan se, että ne olivat peräisin Suomen sisämaasta.

Mikromuovi vaarana

Näkyvän muoviroskan lisäksi merien kannalta ongelmaksi on Kuninkaan mukaan muodostunut niin kutsuttu mikromuovijäte, jonka hiukkaset ovat liian pieniä silmin nähtäviksi.

Mikromuovijätettä syntyy Kuninkaan mukaan suuremman jätteen hajotessa hiukkasiksi, mutta nykyaikana sitä leviää vesiin myös suoraan valmistettuna kosmetiikkatuotteiden osana.

– Esimerkiksi kuorinta-aineissa ja joissakin hammastahnoissa käytetään tällaisia pieniä muovipallosia, Kuningas varoittaa kuluttajia.

Mikromuovin kieltämistä ympäristösyistä on pohdittu EU-tason politiikassa, mutta toistaiseksi sitä sisältäviä tuotteita saadaan edelleen myydä Euroopan alueella.