EU:n uudet pakotteet kohdistuvat Itä-Ukrainan separatisteihin

Pakotelistalle lisättyjen 11 nimen joukossa on muun muassa separatistien julistaman Donetskin kansantasavallan pääministeri Aleksandr Borodai.

Ukraina
Separatistien julistaman Donetskin kansantasavallan pääministeri Alexander Borodai (kesk.) yhdessä puolustusministeri Igor Strelkovin (vas.) kanssa tiedotustilaisuudessa Donetskissa 10. heinäkuuta 2014.
Separatistien julistaman Donetskin kansantasavallan pääministeri Alexander Borodai (kesk.) yhdessä puolustusministeri Igor Strelkovin (vas.) kanssa tiedotustilaisuudessa Donetskissa 10. heinäkuuta 2014. Dominique Faget / AFP / Lehtikuva

EU:n Ukrainan kriisin vuoksi määräämät uudet pakotteet kohdistuvat Itä-Ukrainan separatistijohtajiin.

Kaikki pakotelistalle lisätyt 11 nimeä ovat Donetskin ja Luhanskin alueen separatisteja eikä listalla ole henkilöitä Venäjältä.

Joukossa on muun muassa separatistien julistaman Donetskin kansantasavallan pääministeri Aleksandr Borodai sekä Luhanskin ministerineuvoston pääministeri Marat Bashirov.

Separatistihallinnon edustajien lisäksi listalla on kasakkajoukkojen komentaja Nikolai Kozitsyn sekä yksi Itä-Ukrainan separatistijoukkojen johtajista, Oleksi Mozgovi, joka on EU:n mukaan vastuussa separatistien kouluttamisesta,

Aiemmin EU on määrännyt pakotteita 61 ihmiselle Venäjällä ja Ukrainassa sekä kahdelle energiayhtiölle. Pakotelistalla olevien varoja on jäädytetty ja heille on määrätty matkustuskielto EU:hun.

Venäjän EU-lähettiläs Vladimir Tšihov kommentoi EU:n tuoreita pakotteita uutistoimisto Interfaxille sanomalla, ettei vastustajien asettaminen mustalle listalle auta rakentamaan vuoropuhelua heidän kanssaan.

Myös Kanada on ilmoittanut laajentavansa omaa vastaavaa pakotelistaansa. Listalle lisättiin 14 henkilöä, jotka Kanadan hallituksen mukaan ovat Itä-Ukrainan kapinallisryhmien jäseniä ja separatistitaistelijoita sekä niitä tukevien venäläisryhmien jäseniä.

Lähteet: Itar-Tass, Yle Uutiset