Prometheus-leiri täyttää 25 vuotta

Rippileirin vaihtoehdoksi kehitetty Prometheus-leiri on täysin suomalainen konsepti. Tänä vuonna leireihin osallistui noin 800 henkilöä ympäri Suomea.

Kotimaa
Kenkiä talon ulkopuolella.
Nadja Mikkonen / Yle

Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomat Prometheus-leirit täyttävät tänä kesänä 25 vuotta. Tuona aikana Protu-leirin käyneitä on viitisentoistatuhatta. Tänä vuonna Suomessa järjestetään 55 leiriä, ja niille osallistuu noin 800 henkilöä.

Helsingissä leirikausi on parhaillaan käynnissä. Moottorivene on vienyt viisitoista Prometheus-leiriläistä ja seitsemän ohjaajaa viikoksi Vasikkaluodon saareen. Leirille osallistunut Anna Laakkonen, 15, kuvailee leiriä odotukset ylittävänä kokemuksena.

– Mulla oli hirveen positiiviset kuvat tästä. Sen mä muistan, että mua jännitti aivan järkyttävästi ennen kuin mä tulin tänne, Laakkonen kertoo.

Leirille myös osallistuneelle Armas Weseliukselle, 14, Protu-leiri oli selkeä valinta.

– Tämä ei ole katsomuksellinen, eli täällä ei ensisijaisesti harjoiteta esimerkiksi kristinuskoa. Tämä on neutraali, hän sanoo.

Leirien ohjelmaan kuuluu esimerkiksi keskustelut elämänkatsomuksellisista asioista ja yhdessäolo.Puskaradio on edelleen tärkeä keino välittää tietoa leiristä. Weselius kuuli leiristä kaveriltaan, ja Laakkonen puolestaan on odottanut leirille pääsyä siitä lähtien, kun hänen siskonsa kävi Protu-leirin muutamia vuosia sitten. Laakkonen toivookin, että leireistä kerrottaisiin enemmän kouluissa.

Et-opettajille: kertokaa enemmän, että toinenkin vaihtoehto kuin ripari on olemassa.

Anna Laakkonen

– Elämänkatsomustiedon tunneilla meille on ehkä kerran mainittu, mikä Protu on. Et-opettajille: kertokaa enemmän, että toinenkin vaihtoehto kuin ripari on olemassa, Laakkonen sanoo.

Suomalainen keksintö

Viime vuosina on järjestetty myös uudenlaisia erikoisleirejä. Kuvaamataito- ja teatterileirien lisäksi on esimerkiksi musiikki-, liikunta- ja sanataideleirejä. Myös aikuis- ja seniorileirejä järjestetään vanhemmille osallistujille.

Prometheus-leiri on suomalainen keksintö, mutta esimerkiksi Ruotsiin on viety samankaltaista leiritoimintaa. Yksi Vasikkaluodon leirin järjestäjistä, Ilpo Ratinen kertoo, että leiritoimintaa tullaan ehkä laajentamaan muuallekin.

– Jotain alustavia ideoita on, mutta ei mitään selkeää. Eurooppa, mahdollisesti Venäjä, Ratinen toteaa.