Sankarivainaja palasi vihdoin kotiin Kalajoella

Miltei tasan 70 vuotta sitten Neuvostoliiton puna-armeija aloitti hyökkäyksen Karjalan kannaksella. Vuosalmen ja Äyräpään vetäytymistaisteluissa kaatui, katosi ja haavoittui tuhansia suomalaisia sotilaita. Yksi heistä, kalajokinen sotamies Martti Kaarlo Kääntä saatettiin taistelukentältä kotiin sankarihaudan lepoon Kalajoella lauantaina.

Kotimaa
Vuosalmelta löydetty sankarivainaja Martti Kääntä saatettiin kotikirkkomaan haudan lepoon heinäkuussa Kalajoella.
Yle / Riikka Oosi

Kääntää vastaanottamassa oli hänen poikansa, joka isän kaatuessa oli vasta kahdeksan kuukauden ikäinen. Henkilökohtaisia muistoja isästä ei pojalle juuri ehtinyt jäädä.

- Isä oli kirvesmies Kalajoelta ja siinäpä minun muistikuvani sitten ovatkin. Hän palveli ensin talvisodassa ja sittemmin jatkosodassa, johon hänet komennettiin, kun miehet alkoivat loppua, poika Paavo Kääntä muistelee.

Lapsuudenkodin seinällä oli kehystettynä isän kuva ja marsalkka Mannerheimin allekirjoittama kirje hänen kaatumisestaan. Silti isän katoamisesta ei kotona juurikaan puhuttu.

- Äiti kyllä yritti saada selville, mitä isälle oli tapahtunut ja oliko hänet esimerkiksi otettu vangiksi. Hän jopa kirjoitti asiasta Moskovaan, mutta eihän sieltä mitään selvinnyt, Kääntä kertoo.

Sankarivainajien etsinnät jatkuvat yhä

Kentälle jääneitä etsitään rajan tuntumassa yhä. Puolustusministeriön pääosin rahoittama Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys vastaa myös vainajien henkilöllisyyden selvitttämisestä ja heidän siirtämisestään Suomeen.

Tähän mennessä kotimaahan on tuotu jo yli tuhat sankarivainajaa, joista nelisensataa on tunnistettu tuntolevyn, arkistojen ja omaisten avulla.

Taakka vierähti sydämeltä pois.

Paavo Kääntä

Sotamies Kääntä löytyi Vuosalmen taistelupaikalta venäläisten tutkimuksissa. Itsekin paikan päällä viime kesänä vierailleelle Paavo Kääntälle tieto isän löytymisestä tuli yllätyksenä.

- Kyllä se oli suuri helpotus. Se kuitenkin harmittaa, ettei ketään läheisempää tuttua ole enää olemassa vaan kaikki muut läheiset ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen.

Isän kotiinpaluulla suuri merkitys

Sotamies Kääntä siunattiin sankarihaudan lepoon Kalajoella lauantaina sotilaallisin kunnianosoituksin. Häntä oli saattamassa viimeiselle matkalle viitisenkymmentä saattovierasta.

- Muistotilaisuudessa tuli tuntemattomiakin sukulaisia vastaan ja kovasti he pyysivät käymään täällä. Paljon olisi kuulemma vielä asioita kesken, tämänkin jälkeen, nykyään Jämsässä asuva Paavo Kääntä naurahtaa.

Kalajoen hautausmaalla sotamies Kääntää odotti valmis hautapaikka muiden kohtalotovereiden rinnalla sankarihautarivistössä.

Omaisille isän kotiinpaluu 70 vuoden epätietoisuuden jälkeen on mittaamattoman arvokas asia.

- Se täytyy sanoa, että jonkinlainen taakka vierähti sydämeltä pois, Kääntä huokaa.