Desmond Tutu tukee avustettua itsemurhaa – Mandelan loppu "kunniaton"

Britannian mahdollinen lakimuutos antaisi henkisesti kykeneväisille aikuiselle oikeuden pyytää apua itsemurhaan, jos tällä on parantumaton sairaus ja alle puoli vuotta elinaikaa.

Ulkomaat
Desmond Tutu.
Desmond Tutu.Ian Langsdon / EPA

Etelä-Afrikan entinen arkkipiispa, rauhan-Nobelilla palkittu Desmond Tutu on asettunut tukemaan (siirryt toiseen palveluun) avustettua itsemurhaa. Asia on ajankohtainen nyt, kun Britanniassa on pantu alulle lakiesitys avustetun itsemurhan sallimiseksi.

– Arvostan suuresti elämän pyhyyttä – mutta en hinnalla millä hyvänsä, Tutu kertoo mielipidekirjoituksessa brittilehti Observerissa.

Virallisesti anglikaanikirkko on lainmuutosta vastaan. Kuitenkin jo ennen Tutua Canterburyn entinen arkkipiispa George Carey toi julki uuden, avustettua itsemurhaa puolustavan kantansa. Hän oli pitkään ollut tunnettu ajatuksen vastustaja.

Britannian mahdollinen lakimuutos antaisi henkisesti kykeneväiselle aikuiselle oikeuden pyytää apua itsemurhaan, jos tällä on parantumaton sairaus ja alle puoli vuotta elinaikaa.

82-vuotias Desmond Tutu paljastaa sanoneensa perheelleen, ettei hänen elämäänsä saa pidentää turhilla hoidoilla. Kirjoituksessaan Observerissa hän tyrmää tavan, jolla Etelä-Afrikan entistä presidenttiä Nelson Mandelaa elvytettiin tämän viimeisinä aikoina.

– Se mitä Madiballe tehtiin oli kunniatonta, Tutu sanoo.

– Nähtiin, ettei Madiba ollut täysin läsnä. Ystäväni ei ollut enää itsensä. Se häpäisi Madiban kunnian.

Anglikaanikirkko on päättänyt teettää laajan selvityksen avustetusta itsemurhasta. Tutu rohkaisee myös kotimaataan Etelä-Afrikkaa sallimaan toiminnan.

– Kun tarvitset koneita hengittääksesi, on kysyttävä miten laadukasta elämä on ja miten rahaa käytetään, Tutu perustelee.

– Miksi päättyvää elämää pitkitetään? Miksi rahaa tuhlataan näin? Sitä voisi mieluummin kuluttaa synnyttävään äitiin tai nuoren ihmisen elinsiirtoon.

Desmond Tutu on usein ottanut hanakasti kantaa kiistanalaisiin kysymyksiin.

– Hän on innostanut koko kansakuntaa sanoillaan ja rohkeudellaan, ja on herättänyt toivoa synkimpinä aikoina, Nelson Mandela sanoi ystävästään elämäkerrassaan.

Lähteet: AFP