1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tullin rahakoira Massille ensimmäinen rahalöytö

Rahakoira Massi löysi saksalaisen matkustajan olkalaukusta 13 000 euroa käteistä rahaa. Löytö on vasta viikon päivät virallisesti työelämässä olleelle Massille ensimmäinen.

Tullin rahakoira Massi esiteltiin lehdistölle Helsinki-Vantaan lentokentällä 4.9.2013. Kuva: Yle

Tullin rahakoira Massi on tehnyt ensimmäisen rahalöytönsä. Massi oli yhdessä ohjaajansa Timo Pasasen kanssa valvomassa Bangkokiin lähteviä matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä viime viikon keskiviikkona, kun Massi merkkasi yhden matkustajista.

– Siinä haisteltiin puolisen tuntia, kunnes nappasi. Massi reagoi voimakkaasti saksalaisen matkustajan olkalaukkuun, josta paljastui iso kirjekuori. Kuoresta löytyi 13 000 euroa käteistä rahaa, kertoo Massin ohjaaja Timo Pasanen Tullista.

Massi on ollut virallisesti työelämässä vasta viikon päivät. Se valmistui Tullin koirakoulusta juhannusviikolla.

– Olimme tekemässä ensimmäistä kertaa niin sanottua rahan etsintää matkustajien joukossa ja heti onnisti, iloitsee Pasanen.

Löytö oli todella tärkeä. Se on palkinto siitä työmäärästä mitä koiran eteen on tehty, kun sitä on pitkäjänteisesti koulutettu.

Tullin tehtävä on valvoa käteisrahan kuljettamista Suomen ja EU:n ulkopuolisten maiden välillä. Laki käteisen rahan ilmoittamisesta tuli voimaan vuonna 2007. Matkustajan tulee ilmoittaa kirjallisesti kuljettamansa käteisvarat Tullille silloin, kun mukana on vähintään 10 000 euron edestä käteistä rahaa.

– Matkustaja oli kovin ihmeissään, sillä hän luuli Massia aluksi huumekoiraksi. Hän yritti kiistää, että hänellä olisi käteistä yli kymmenen tuhatta euroa mukana, vaikka tiesi hyvin, että ilmoitus on tehtävä, jos raja ylittyy, sanoo Pasanen.

Massi on koulutettu käteisen rahan etsintään. Kuva: Tulli

Massi on Tullin ensimmäinen rahakoira ja sitä on koulutettu parikuisesta asti käteisen rahan etsintään. Käteisen rahan lisäksi Massi on koulutettu tunnistaman myös huumeita. Massin ohjaajana toimiva Pasanen myöntää, että paineita löydön tekemiseen on ollut.

– Löytö on todella tärkeä. Se on palkinto siitä työmäärästä mitä koiran eteen on tehty, kun sitä on pitkäjänteisesti koulutettu. Tottakai se palkitsee ohjaajan, kun näkee, että koira oikeasti toimii ja koulutus on onnistunut, toteaa Pasanen.

Sen verran ylpeä ja tyytyväinen Pasanen on työpariinsa, ettei Massi ilman huomiota ole viikonlopun aikana jäänyt.

– Heti löydön jälkeen Massi sai palkinnoksi leikkihetken lelupallon kanssa sekä makoisan luun. Myös viikonloppuna Massi on saanut useita luita puutöiden ohessa mökillä, vaikkei se tavallisesti herkkuja joka päivä saakaan, kertoo Pasanen.