1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhannet pakenevat Pohjois-Gazasta Israelin iskuja ja varoitusta

Israel on kehottanut pohjoisgazalaisia lähtemään alueelta sunnuntaihin puoleenpäivään mennessä.

Ulkomaat
Palestiinalaiset pakenivat kodeistaan Gazassa Israelin iskujen seurauksena 13. heinäkuuta 2014.
Palestiinalaiset pakenivat kodeistaan Gazassa Israelin iskujen, sekä varoituksen seurauksena 13. heinäkuuta 2014.EPA

Tuhannet palestiinalaiset ovat paenneet Gazan pohjoisosasta Israelin yöllisten kiivaiden ilmaiskujen ja asukkaille antaman varoituksen jälkeen.

Kuvakaappaus ja yhdistelmägrafiikka Israelin Gazaan tiputtamista lentolehtisistä 13. heinäkuuta 2014. KLIKKAA SUUREMMAKSI
Kuvakaappaus ja yhdistelmägrafiikka Israelin Gazaan tiputtamista lentolehtisistä 13. heinäkuuta 2014. KLIKKAA SUUREMMAKSIIDF

Israel kehotti jo lauantaina asukkaita poistumaan ja sunnuntaina maa pudotti Gazan pohjoisosaan lentolehtisiä, joissa asukkaita kehotettiin lähtemään sunnuntaihin puoleenpäivään mennessä sotatoimien tieltä. Lentolehtisissä varoitettiin lyhytkestoisesta operaatiosta, ja todettiin, että ne, jotka eivät piittaa varoituksesta vaarantavat perheensä, kertoo muun muassa israelilaislehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun).

Palestiinalaiset ovat paenneet etenkin Beit Lahiyan ja Beiy Hanunin alueilta, kertoo palestiinalaispakolaisia auttavan YK-järjestön UNRWA:n edustaja Robert Turner.

Turnerin mukaan tuhansia paenneita on jo majoitettu kouluihin eri puolilla Gazaa. UNRWA:lla on kahdeksan koulua joissa on noin 4 000 paennutta ja lisää saapuu koko ajan, hän kertoi sunnuntaina uutistoimisto AFP:lle.

Beit Lahiyassa kokonaisten katujen kerrotaan tyhjentyvän. Osa AFP:n haastattelemista pakolaisista sanoo, etteivät he saaneet Israelin varoitusta, mutta he pakenivat lauantain ja sunnuntain välisen yön kiivasta tulitusta.

Israel on tehnyt viime päivinä jo yli 1 300 ilmaiskua Gazaan, ja iskujen kerrotaan surmanneen yli 160 ihmistä ja haavoittaneen yli tuhatta. Myös palestiinalaiset ovat jatkaneet raketti-iskuja Israeliin. Sinne on Israelin armeijan sunnuntaiaamuisen tiedon mukaan ammuttu konfliktin kärjistyttyä yli 800 rakettia, joista edeltäneen vuorokauden aikana 130.

Lauantai-iltana Israelin puolelle ammuttiin kaksi rakettia myös Libanonista. Tämä oli viime päivien konfliktin aikana jo toinen kerta, kun iskuja tehtiin Libanonin puolelta, mikä aiheuttaa huolta konfliktin leviämisestä.

Raketti-iskuissa on haavoittunut useita israelilaisia. Israelin armeija twiittasi sunnuntaina, että israelilaisnuori on haavoittunut vakavasti Ashkeloniin tehdyssä raketti-iskussa.

Yöllä Israelin kerrottiin tehneen Gazaan myös ensimmäisen kommandoiskun. Israelin radion mukaan kohteena oli paikka, josta oli laukaistu raketteja. Palestiinalaisjärjestö Hamasin aseellinen siipi on vahvistanut, että israelilaiset erikoisjoukot ja palestiinalaistaistelijat tulittivat toisiaan. Israelin armeijan mukaan neljä sen sotilasta loukkaantui lievästi kommandoiskun aikana.

Palestiinalaismies kerää tavaroitaan Israelin ilmaiskussa tuhoutuneesta kodistaan Beit Hanussa, Gazassa 9. heinäkuuta 2014.
Palestiinalaismies keräsi tavaroitaan Israelin ilmaiskussa tuhoutuneesta kodistaan Beit Hanussa, Gazassa 9. heinäkuuta 2014. Mohammed Abed / AFP / Lehtikuva

Saksan ja Italian ulkoministerit Lähi-itään

Ilma- ja raketti-iskut ovat jatkuneet sunnuntaina huolimatta kansainvälisistä vetoomuksista. YK:n turvallisuusneuvosto vaati lauantaina Israelia ja palestiinalaisia tulitaukoon.

Ensi viikolla Saksan ja EU:n puheenjohtajamaan Italian ulkoministerit Frank-Walter Steinmeier ja Federica Mogherini matkustavat alueelle.

Steinmeier vierailee Israelissa, Länsirannalla ja Jordaniassa maanantaina ja tiistaina. Mogherini puolestaan matkustaa Israeliin ja palestiinalaisalueille tiistaina ja jatkaa sieltä perjantaiksi Egyptiin.

Steinmeierin odotetaan keskustelevan tulitauon saamisesta Gazaan sunnuntaina Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan ulkoministerien kanssa Wienissä, jossa he ovat Iranin ydinohjelmasta käytävien neuvottelujen vuoksi.

Israelin valtiovarainministeri Yair Lapidin mukaan Israel ei tässä vaiheessa vastaa tulitaukopyrkimyksiin, koska haluaa ensin tietää vieneensä Hamasilta halun saman toistumiseen vuoden tai puolen vuoden päästä.

- Kun se tapahtuu, voimme keskustella, Lapid sanoi armeijan radiossa.

Israel on varoittanut valmistautuvansa mahdolliseen maahyökkäykseen. Ulkoministeri Avigdor Liebermanin mukaan päätöstä odotetaan sunnuntaina.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi