Ukrainan taistelut vaativat useita siviiliuhreja

Paikallisten viranomaisten mukaan sunnuntain yhteenotoissa on kuollut 12 siviiliä.

Ulkomaat
Nainen katsoi pommitusten tuhoja talonsa edessä Maryinkan kylässä, Donetskin lähellä lauantaina.
Nainen katsoi pommitusten tuhoja talonsa edessä Maryinkan kylässä, Donetskin lähellä lauantaina.Dominique Faget / AFP / Lehtikuva

Itä-Ukrainan separatistien ja Ukrainan hallituksen joukkojen taisteluissa on sunnuntaina kuollut 12 siviiliä, kertovat paikalliset viranomaiset.

Ukrainan hallituksen tukemat viranomaiset sanovat kuuden ihmisen kuolleen ja kahdeksan haavoittuneen Donetskin kaupungin lähiössä. Luhanskissa puolestaan kunnalliset työntekijät sanovat kuuden ihmisen kuolleen ja seitsemän haavoittuneen eri välikohtauksissa.

Siviiliuhrien määrä on yksi suurimmista, mitä kolme kuukautta jatkuneiden yhteenottojen aikana on kerrottu.

Viikonlopun taistelut ovat vaatineet myös lukuisia uhreja taistelevien joukkojen riveistä. Perjantaina noin 20 Ukrainan hallituksen sotilasta kuoli ja lähes sata haavoittui kapinallisten raketti-iskussa. Sen jälkeen yhteenotoissa on viranomaisten mukaan kuollut 18 sotilasta ja 20 siviiliä. Hallituksen edustajien mukaan siviileistä 12 kuoli kapinallisten ohjus- ja muissa iskuissa.

Ukrainan armeija sanoi lauantaina ilmaiskuissaan kuolleen satoja kapinallisia, mutta kapinalliset kiistivät kärsineensä raskaita tappioita.

Uutistoimisto Itar-Tassin lähteet sanoivat sunnuntaina, että Luhanskin alueen separatistit olisivat hyökänneet hallituksen joukkoja vastaan SU-25-koneella, jonka ne vastikään valtasivat armeijalta.

Lähteiden mukaan koneen uusi miehistö hyökkäsi Ukrainan armeijan asemiin Alexandrovskin alueella. Luhanskin separatistien lehdistöedustajat eivät ole vahvistaneet tietoa, eikä myöskään Ukrainan hallitus.

7. heinäkuuta separatistien puolustusministerikseen nimittämä Igor Plotnitsky sanoi, että heillä olisi pian oma taistelukone. Hän sanoi tuolloin, että he olivat ottaneet haltuunsa SU-25-koneen, jonka oli ollut pakko laskeutua. Korjausten jälkeen se otetaan palvelukseen, Plotnisky sanoi.

Lähteet: AFP, Itar-Tass