1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisystävä muistelee: Tommy Ramone oli ujo ja syrjään vetäytyvä

Kauhajokelainen Jari-Pekka Laitio-Ramone ei yllättynyt punkin pioneerin Tommy Ramonen perjantaisesta poismenosta. "Minulle Tommy kertoi vointinsa heikkenemisestä vuonna 2013. Tommy tiesi, etten kerro asiasta kenellekään", Laitio-Ramone sanoo.

Kotimaan uutiset
Jari-Pekka Laitio-Ramone ja Tommy Ramone.
Jari-Pekka Laitio-Ramone ja Tommy Ramone.Randy Wisebrod

Punkin pioneerin Tommy Ramonen kuolema ei ollut yllätys hänen lähipiirilleen, sanoo Ramonen pitkäaikainen ystävä, suomalainen Jari-Pekka Laitio-Ramone.

Rumpali Tommy Ramone, viimeinen punkrockyhtye Ramonesin elossa ollut alkuperäisjäsen, menehtyi perjantaina 65-vuotiaana New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Ramone eli Thomas Erdelyi oli saanut syöpähoitoa ennen kuolemaansa. Hän oli Laitio-Ramonen mukaan tarkka yksityisyydestään eikä hänen sairastumisestaan tiennyt moni.

– Minulle Tommy kertoi vointinsa heikkenemisestä vuonna 2013. Tommy tiesi, etten kerro asiasta kenellekään, Laitio-Ramone sanoo Yle Uutisille sähköpostitse.

Laitio-Ramone ehti tavata Ramonen kasvokkain kymmenkunta kertaa. Viimeiset sähköpostit Ramone lähetti Laitio-Ramonelle huhti–toukokuussa.

– Toukokuussa hänen vointinsa oli syöpähoitojen vuoksi heikko eikä minulla ollut mahdollisuutta nähdä häntä New Yorkissa.

– Tommyn lopullinen poismeno ei ollut yllätys. Lopullisen tiedon poismenosta varmistin Ramones-managereista Dave Freylta.

Laitiosta Laitio-Ramoneksi

Kauhajokelainen Laitio-Ramone on ylläpitänyt Ramones-aiheisia nettisivuja (siirryt toiseen palveluun) vuodesta 1995 lähtien. Niitä hän päivittää 15–20 kertaa kuukaudessa. Laitio-Ramone kertoo, että sivusto tuli nopeasti tärkeäksi Ramones-faneille ympäri maailman.

– Ensimmäinen virallinen Ramones-sivusto perustettiin 4,5 vuotta oman sivuni perustamisen jälkeen.

Ramones-jäsenet olivat Laitio-Ramonen nettisivuista tietoisia – yksi hänen innoittajansa oli tieto siitä, että Joey Ramone eli Jeffrey Hyman vieraili sivustolla säännöllisesti ja piti näkemästään.

Joulukuussa 1999 perustettiin Ramonesin ensimmäinen virallinen maailmanlaajuinen faniklubi. Sitä isännöi Arturo Vega, Ramonesin ystävä ja yhtyeen valomies.

– Sain faniklubissa jäsennumeron 11. Se on ensimmäinen numero, joka annettiin Ramonesin lähipiirin ja jäsenistön ulkopuolelle.

– Noihin aikoihin sain myös luvan alkaa käyttää sukunimeä Laitio-Ramone.

"Se oli menoa kertaheitolla"

Tommy Ramone
Ramones perustettiin vuonna 1974 ja oli toiminnassa vuoteen 1996 asti. Kuvassa Tommy Ramone pitää käsissään yhtyeen kahta ensimmäistä levyä.Jari-Pekka Laitio-Ramone

Laitio-Ramone kuuli rockyhtyeen soittoa ensi kerran 11-vuotiaana eli vuonna 1989. Se oli menoa kertaheitolla, hänmuistelee.

Laitio-Ramone on tavannut Ramonesin jokaisen jäsenen: Tommyn lisäksi Johnny Ramonen eli John Cummingsin, Dee Dee Ramonen eli Douglas Glen Colvinin ja Joeyn sekä Marky Ramonen eli Marc Bellin, CJ Ramonen eli Cristopher Wardin ja Richie Ramonen eli Richard Reinhardtin.

2000-luvulla Laitio-Ramone on nähnyt runsaat 50 keikkaa, joilla on soittanut vähintään yksi Ramones-jäsen.

– Muutamalla keikalla olen laulanut yksi tai kaksi biisiä vieraana.

Viimeinen tapaaminen kaksi vuotta sitten

Tommy Ramone on soittanut Suomessa kerran: vuonna 1977. Vuonna 2008 hän luennoi Musiikki & Media -tapahtumassa Tampereella.

– Tommy Ramone oli persoonaltaan ujohko ja syrjään vetäytyvä ihminen. Hänelle oli tärkeä asia, että hän tunsi täältä jonkun ennestään, Laitio-Ramone sanoo.

– Virallisten järjestäjien ulkopuolella olin Tommy Ramonen pääavustaja Tampereella. Vein Tommyn J. Karjalaisen ja Veli-Matti Järvenpään Paratiisin Pojat -levyn julkkarikeikalle. Oli Karjalaiselle ja Järvenpäälle melkoinen yllätys, kun esittelin Tommyn heille.

Laitio-Ramone tutustui Tommy Ramoneen 2000-luvun alussa. Viimeisen kerran kaksikko tapasi 21. toukokuuta 2012, kun Ramone tuli Laitio-Ramonen pyynnöstä Arturo Vegan luokse.

– Vega nukkui pois vuotta myöhemmin. Olin hänen hyvä ystävänsä, ja useina vuosina yövyin hänen luonaan, kun olin New Yorkissa.

– Oli aina suuri kunnia olla Arturon luona yötä. Hän asui samassa paikassa yli 40 vuotta. 1970-luvun alussa siellä asuivat hänen kanssaan Joey Ramone ja Dee Dee Ramone, ja siellä myös Ramones allekirjoitti ensimmäisen levytyssopimuksensa.

Lue seuraavaksi