1. yle.fi
  2. Uutiset

Costa Concordian siirto-operaatio alkaa kelluttamisella

Aluksen kelluttamisen on määrä viedä noin viikko. Costa Concordia ajoi karille Italian rannikolla Giglion saaren edustalla, ja se on tarkoitus hinata Genovaan romutettavaksi.

Ulkomaat
Ihmisiä rannalla Costa Concordia -aluksen edustalla Giglion saarella 13. heinäkuuta 2014.
Ihmisiä rannalla Costa Concordia -aluksen edustalla Giglion saarella 13. heinäkuuta 2014.Giuseppe Cacace / AFP / Lehtikuva

Tammikuussa 2012 karille ajanut risteilyalus Costa Concordia yritetään tällä viikolla saada uudestaan kellumaan, jotta se voidaan hinata romutettavaksi Genovaan.

Siirto-operaatio alkoi tänään maanantaina vaikeimmalla osuudella, kun 114 500 -tonnista alusta koetetaan nostaa kaksi metriä vedenalaisilta laitureilta, joihin se on tuettu.

Ilmaa aletaan hiljalleen pumpata 290-metrisen hylyn molemmille puolille kiinnitettyihin 30 säiliöön, jotta hylky saadaan nousemaan ja vesi virtaamaan pois sen sisältä. Säiliöt on kiinnitetty teräsvaijerein ja ketjuin.

– Riskeinä on, että alus voi taittua, kun sitä nostetaan, tai sen alla olevat ketjut voivat katketa, aluksen noston teknisestä puolesta vastaava Nick Sloane kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Jos nosto onnistuu, kaikki säiliöt siirretään paikoilleen tiistaina ja keskiviikkona ja ne täytetään ilmalla torstain ja lauantain välillä. Sen jälkeen alkaa hinaus Genovaan, minne hylyn on määrä saapua myöhemmin tässä kuussa.

Karilleajon jälkeen kyljelleen kaatunut Costa Concordia saatiin viime syyskuussa nostettua pystyasentoon 19 tuntia kestäneessä, ennennäkemättömän suuressa operaatiossa.

Costa Concordian karilleajossa 13. tammikuuta 2012 kuoli 32 ihmistä. Onnettomuushetkellä laivalla oli 4 229 ihmistä. Laivan kapteenia Francesco Schettinoa syytetään kuolemantuottamuksesta, laivaonnettomuuden aiheuttamisesta ja aluksen hylkäämisestä ennen kuin kaikki laivan matkustajat oli evakuoitu.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi