Faaraoiden jälkeläinen muutti Kairosta Hepokönkäälle

Miljoonakaupungin kasvatti ja faaraoiden jälkeläinen, Ali Abdelbaky, on sopeutunut Kainuun korpeen yllättävän kivuttomasti, vaikka lumi ja lamppujen paljous ihmetyttivät. Kielitaito koheni työn kautta.

Egypti
Ali Abdelbakylaittaa pullia uuniin kahvila Kuhveikon keittiössä.
Kata Laurikainen / Yle

Egyptiläinen Ali Abdelbaky meni naimisiin puolankalaisen vaimonsa kanssa 10 vuotta sitten. Suomeen hän muutti pysyvästi kuusi vuotta sitten.

Aiemmin muun muassa kokkina työskennellyt Ali sai nopeasti töitä Puolangan leipomosta, jossa hän oppi paitsi suomaisten leivonnaisten ja leipien salat, myös auttavasti suomenkieltä.

Ali yritti parantaa suomenkielentaitojaan myös kielikurssilla Suomussalmella, mutta oppi jäi vähäiseksi, sillä opettaja ja muut oppilaat olivat venäläisiä, eikä yhteistä kieltä ollut.

– Mietin, että jos asun pitkään Suomessa minun on syytä oppia paikallinen kulttuuri. Työskentely suomalaisten keskellä on lopulta opettanut kieltä, mutta Kainuun murre on ollut melkoinen haaste, Ali sanoo.

Kahvila Kuhveikon sisustuksessa on käytetty myös egyptiläisiä esineitä.
Kahvila Kuhveikon sisustuksessa yhdistyvät kainuulaiset ja kairolaiset elementit.Kata Laurikainen / Yle

Egyptiläinen Abdelbakyn suku on rekisteröity tarkkaan. Ali kertoo, että sen historia tunnetaan erittäin hyvin ja kauas taakse päin.

– Kaikki sukuni miehet ovat syntyneet todella lähellä pyramideja. Olen faaraoiden jälkeläinen.

Kaikki sukuni miehet ovat syntyneet todella lähellä pyramideja.

Ali Abdelbaky

Kahvilassaan Hepokönkäällä Ali on tähän mennessä myynyt pääsääntöisesti suomalaisia leivonnaisia, mutta hän on kokeillut kerran jo jotain eksoottisempaakin.

– Leivoin yhtenä päivänä egyptiläisiä rusina- ja suklaakeksejä. Ne menivät myös hyvin kaupaksi. Suomalaisten maku on yllättävän samanlainen kuin egyptiläisten, iloitsee yrittäjä Ali Abdelbaky.

Ali myöntää ikävöivänsä isiensä maalle usein, mutta lievittää ikäväänsä matkustamalla Egyptiin lomalle kerran vuodessa.

Lappupaljous ja liikenteen vähyys ihmetytti

Muutto Kairon miljoonakaupungista pikkuruiseen kainuulaispitäjään Puolangalle ei varmasti ole helppo. Ali on sopeutunut erilaiseen ympäristöön ja kulttuuriin kuitenkin hyvin.

– Onhan tämä hyvin erilainen paikka, mutta luonto on kaunis. Liikun paljon metsässä. Harrastan marjastusta ja sienestystä ja kerään myös kiviä. Tykkään olla täällä, Ali vakuuttaa.

Kun Ali vieraili Kainuussa ensimmäisen kerran, hän ihmetteli, miksi kaikkialla on lamppuja, vaikka koko ajan on valoisaa.

– Vaimo sanoi, että odotahan vain, kun talvi tulee, niin ymmärrät,Ali naurahtaa.

Kahvila Kuhveikko ulkoa kuvattuna.
Kahvila Kuhveikko sijaitsee keskellä luonnonsuojelualuetta.Kata Laurikainen / Yle

Seuraavan kerran Suomeen tullessaan Ali ymmärsi, mutta huolestui nähtyään ensilumen, että se ei kestä ja sulaa heti pois. Vaimo lohdutti miestään luvaten, että lunta tulee vielä lisää ja paljon tuleekin. Kairolaiselle riitti kummastelemista myös Puolangan keskustan liikennettä seuratessaan.

– Seisoin ikkunan ääressä monta tuntia laskemassa, montako autoa ja moottoripyörää näen, Ali muistelee.

Kesä yrittäjänä ja mielellään myös toinen

Egyptissä Ali työskenteli myös yrittäjänä sukunsa muiden miesten tavoin. Oman yrityksen perustaminen pyöri Suomeen muuton jälkeenkin välittömästi hänen mielessään.

– Olen aina halunnut työskennellä omassa yrityksessäni. Tämä Hepokönkään kahvila on minulle ensimmäinen yritys Suomessa, mutta uskon, että se ei ole viimein, Ali sanoo.

Ali Abdelbaky seisoo kahvila Kuhveikon myyntitiskin takana.
Tyytyväinen yrittäjä myyntitiskinsä takana.Kata Laurikainen / Yle

Ali haluaa tunnustella ensimmäisen yrittäjäkesänsä aikana, millaiset palvelut ja tuotteet asiakkaitaan kiinnostavat. Tuore yrittäjä pitää sitä tietoa ensiarvoisen tärkeänä.

Pitää muistaa aina hymyillä - silloinkin, kun väsyttää.

Ali Abdelbaky

Ensi talvena Ali aikoo keskittyä ideoimaan tulevan kesän tarjontaa, ja toivoo, että saa vuokrata Hepokönkään kahvilatilan Puolngan kunnalta myös silloin.

– Asiakas ei lopulta tarvitse paljon. Hän haluaa vain hyviä sanoja, hyvää palvelua ja laadukkaita tuotteita. Lisäksi pitää muistaa aina hymyillä - silloinkin, kun väsyttää, muistuttaa Ali Abdelbaky.

Ali valmistaa kaikki myymänsä syötävät tuotteet itse. Lisäksi kahvilassa on myynnissä kainuulaisten käsityöläisten töitä, koruista kuksiin ja villasukkiin.