Esihistoriallisen näköinen otus onkin hyvä ruokakala

Rumakin kala voi olla hyvänmakuinen. Näin vakuuttaa pohjoissavolaisen osuuskaupan keittiöpäällikkö, joka on tutustunut parhaimmillaan 400-kiloiseksi kasvavan sammen ominaisuuksiin ruokakalana. Kuopiossa sampia voi pyytää pienestä keskustalammesta.

luonto
Sampi Carelian Caviarin sammenkasvattamossa Varkaudessa.
Timo Heikura / Yle

Jos vapaa-ajankalastaja haluaa saada lautaselleen sampea, otollinen pyyntipaikka löytyy yllättäen keskeltä maata. Sampi on ollut rannikkovesissä satunnainen kävijä, eikä sen tiedetä milloinkaan lisääntyneen Suomessa. Kuopiossa eksoottista siperiansampea on kuitenkin viime vuosina istutettu keskustan kupeessa olevaan Valkeisenlampeen.

Kuopion vesialueiden hoitaja Markku Tuomaisen mukaan kalastajan kannattaa huomioida sammen elintavat sitä pyytäessään. Sammen varsinaisilla elinalueilla sitä on pyydetty muun muassa pohjaverkoilla.

– Se on pohjakala ja etsii ravintoa pohjan läheltä. Sitä voi pyytää esimerkiksi ootto-ongella, jos saa syötin pohjan läheisyyteen. Mutta on tässä saatu sampia tavallisillakin viehevälineillä. Lähellä pohjaa uiva vaappu voi toimia, ehkä nykyaikainen jigi tai ihan normaali lippakin, Tuomainen sanoo.

Kuopion Valkeisenlammessa elävät sammet ovat peräisin Varkaudesta, jossa sammen ympärille on kehitelty liiketoimintaa laajemminkin. Kaupungissa toimiva Carelian Caviar on kasvattanut sampia vuodesta 2007.

"Loistava ruokakala"

Sampia on vajaat kolmekymmentä eri lajia ja hyvissä olosuhteissa ne voivat kasvaa jopa 400-kiloiseksi. Se kuuluu luukaloihin, mutta on sellaiseksi Tuomaisen mukaan "aika alkeellinen", mikä selittää otuksen esihistoriallisen ulkomuodon.

Rumakin kala voi olla hyvänmakuinen. Näin vakuuttaa ainakin osuuskauppa PeeÄssän keittiöpäällikkö Jari Korhonen, joka tutustui sammen ominaisuuksiin ruokakalana viime kesän viinijuhlilla.

On tässä saatu sampia tavallisillakin viehevälineillä.

Markku Tuomainen

– Sammen kanssa varoa, että ei kypsennä liikaa. Se on tiukkalihainen, ehkä hennosti maustettava. Itse jauhotan vehnäjauhoissa, paistan voissa ja vähän sipulia joukkoon niin onhan se loistava kala kyllä. Olen myös lukenut aika paljon grillireseptejä, mutta en ole vielä kokeillut itse, Korhonen sanoo.

Sammen rakenne voi aiheuttaa fileoijalle haastetta. Osa selkärangasta on rustoa, minkä vuoksi sampi on normaalia kalaa pehmeämpi.

– Kylkiruodot ovat myös isot, mutta minusta ne on helppo poistaa. Fileointi vaatii tietyn tekniikan, mutta kannattaa lähteä rohkeasti käsittelemään: äkkiä se työ tekijäänsä neuvoo.