1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muurahaiset

Muurahaiset ja suuret setelit piirtyivät puistonpenkkeihin

Loviisan rantapuistossa voi takalistonsa lykätä kirjaimellisesti taiteen syliin. Kymmenen loviisalaistaiteilijaa on maalannut kymmenen taidepenkkiä Loviisan wanhat talot -tapahtuman kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi.

Taiteilija Hanna Ola muutti puistonpenkin muurahaismaaksi. Kuva: Yle

Taiteilija Aarne Kyyröläisen penkkimaalaus Mother tai taiteilija Kati Forss-Lounamaan työ Relax houkuttelevat ohikulkijaa syliinsä istumaan. Niin hehkeitä ja värimaailmaltaan riemukkaita ne ovat.  Taiteilija Hanna Olan työ Muurahaispenkki herättää sen sijaan torjuntaa.

– Ehkä tässä on joku psykologinen juttu, huomauttaa Ola istuutuessaan penkin toiseen päähän. Siis siihen, jossa muurahaisia vilistää vähemmän.

Muurahaiset pitävät meteliä

Muurahaiset ovat aina liikkeellä raahaamassa kortta tai muuta tavaraa. Hetkenkään taukoa ne eivät pidä. Muurahainen onkin ahkeruuden vertauskuva.

– Jos itse touhuaa ja tekee kaiken aikaa, ei kuule eikä näe kaikkea. Mutta jos pysähtyy ja hiljentyy, voi kuulla muurahaisten pitävän ääntä. Näin tapahtuu liian harvoin, tuumaa Hanna Ola.

Ota hengähdystauko

Olan Muurahaispenkin keskellä on pieni keltainen englanninkielinen lappu, joka kehottaa hellittämään hetkeksi ja ottamaan hengähdystauon.

– On hyvä muistaa, että työt eivät lopu tekemällä, kuittaa Hanna Ola.

Muurahaispenkki syntyi, kun taiteilija kuvasi muurahaisia valkoista paperia vasten. Sitten vuorossa oli kuvankäsittely. Lopulta tarroiksi muuttuneet muurahaiskuvat liimattiin yhteen kymmenestä taidepenkistä. Loppusilauksen ne saivat lakasta.