1. yle.fi
  2. Uutiset

Costa Concordia saatiin kellumaan – video

Costa Concordia nostettiin kellumaan sitä tukevilta vedenalaisilta laitureilta, jotta se voidaan myöhemmin hinata romutettavaksi Genovaan.

Ulkomaat
Costa Concordia -alusta nostettiin 14. heinäkuuta 2014.
Videolla näkyy, kuinka yli kaksi vuotta Giglion saaren edustalla karilla maanneen loistoristeilijä Costa Concordian siirto-operaation on tarkoitus edetä, sekä nopeutettuna risteilijän nousu kellumaan.

Tammikuussa 2012 karille ajanut risteilyalus Costa Concordia on saatu onnistuneesti kellumaan ensi kertaa haaksirikon jälkeen. Alus nostettiin sitä tukeneilta vedenalaisilta laitureilta, jotta se voidaan myöhemmin hinata romutettavaksi Genovaan.

114 500-tonninen alus nousi noin kaksi metriä vedenalaisilta laitureilta, joilla se on levännyt siitä asti, kun se syyskuussa nostettiin pystyyn.

- Alus kelluu ja on hyvin tasapainossa. Olemme äärimmäisen tyytyväisiä tähän mennessä, sanoo kellutusoperaation pääinsinööri Franco Porcellacchia.

Kellutusoperaatiossa pumpattiin ilmaa 290-metrisen hylyn molemmille puolille kiinnitettyihin 30 säiliöön, jotta hylky saatiin nousemaan ja vesi virtaamaan pois sen sisältä. Alusta siirretään vielä noin 30 metriä ja se ankkuroidaan ennen kuin päivän operaatio saadaan päätökseen.

Aluksen kelluttaminen oli ensimmäinen ja vaikeimmaksi arvioitu vaihe operaatiossa, jossa alusta valmistellaan hinaukseen. Tiistaina ja keskiviikkona säiliöt on tarkoitus siirtää paikoilleen ja torstain ja lauantain välillä ne täytetään ilmalla. Sen jälkeen alus vielä tarkastetaan rakennevaurioiden varalta ennen kuin aloitetaan hinaus Genovaan. Sinne hylyn on määrä saapua myöhemmin tässä kuussa.

- Operaatio alkoi hyvin, mutta se on valmis vasta, kun olemme saaneet päätökseen siirron Genovaan, totesi ympäristöministeri Gian Luca Galletti maanantaina.

Karilleajon jälkeen kyljelleen kaatunut Costa Concordia saatiin viime syyskuussa nostettua pystyasentoon 19 tuntia kestäneessä, ennennäkemättömän suuressa operaatiossa.

Costa Concordian nostamisen ja siirto-operation arvioidaan maksavan kaikkiaan 1,5 miljardia euroa, kertoo omistajayhtiön Costa Crocieren edustaja.

Costa Concordian karilleajossa 13. tammikuuta 2012 kuoli 32 ihmistä. Onnettomuushetkellä laivalla oli 4 229 ihmistä. Laivan kapteenia Francesco Schettinoa syytetään kuolemantuottamuksesta, laivaonnettomuuden aiheuttamisesta ja aluksen hylkäämisestä ennen kuin kaikki laivan matkustajat oli evakuoitu.

Costa Concordiaa nostettiin Giglion saaren edustalla 14. heinäkuuta 2014.
Costa Concordiaa nostettiin Giglion saaren edustalla 14. heinäkuuta 2014. Vincenzo Pinto / AFP / Lehtikuva

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi