Porkkananviljely keskellä kaupunkia kiehtoo entistä useampaa

Kaupungilta tai 4H-yhdistyksiltä vuokrattavien viljelypalstojen suosio kasvaa. Viljelijän kumisaappaisiin astuu yhä useammin myös nuori viljelijä. Esimerkiksi Seinäjoella ja Vaasassa muutos on tapahtunut parina viime vuonna. Nuorten viljelyinnostus näkyy myös muualla maassa.

ilmiöt
Porkkanaviljelmää kastellaan
Anna Wikman / Yle

Vuokrattavien viljelypalstojen suosio kasvaa koko maassa, myös pohjalaiskaupungeissa. Viljelypalsta on pihattoman kaupunkilaisen keino kasvattaa vaikkapa vihanneksia omaan käyttöön.

– Vaasassa on yhteensä 252 viljelypalstaa, joita on neljässä eri paikassa. Tällä hetkellä vapaana on enää 41 paikkaa, ja tänä keväänä saimme runsaasti uusia hakemuksia viljelypaikoille, kertoo Vaasan kaupungin viheraluehortonomi Leila Roininen.

Seinäjoella palstoja on Kepon alueella noin 70, ja niitä vuokraa Lakeuden 4H-yhdistys. Uusia hakemuksia oli tullut tänä keväänä rutkasti myös Seinäjoelle.

Nuoretkin innostuivat kaupunkiviljelystä

Viheraluehortonomi Leila Roininen arvioi, että kaupunkiviljelyn suosio perustuu entistä suurempaan kiinnostukseen ruuan alkuperästä.

– Luulen, että tässä on aika pitkälle kysymys siitä, että halutaan kasvattaa itse puhdasta ruokaa ja silloin tiedetään, mitä saadaan. Uskon, että juuri siksi suosio on lisääntynyt ihan muutaman vuoden aikana, Roininen sanoo.

Viheraluehortonomi Leila Roininen Vaasan kaupunki
Vaasan kaupungin viheraluehortonomi Leila Roininen Korkeamäen viljelypalstalla.Anna Wikman / Yle

– Kaupunkiviljely on ihan valtakunnallisesti yleinen trendi, ja se on nostanut suosiota vuosi vuodelta. Tänä vuonna mukaan on lähtenyt runsaasti nuoria, kertoo Saila Ahola Lakeuden 4H-yhdistyksestä Seinäjoelta.

Nuorten mukaan tulon on huomannut myös Leila Roininen.

– Nuoret ovat innostuneet aikaisempaa enemmän, ja tähänkin on varmasti syynä terveellisen ruuan ja hyvinvoinnin tavoittelu.

Käy myös kunnonkohotuksesta

Vanhan Vaasan viljelypalstalla aloitti ahertamisen tänä keväänä ensikertalainen, vaasalainen Tellervo Heikkinen.

– Asun tässä ihan vieressä, ja kadehtien olen seurannut syksyisin, kun muut ovat korjanneet satoa. Päätin lähteä sitten kysymään kaupungilta, olisiko täällä tilaa, Heikkinen kertoo.

Vanhan Vaasan viljelypalstoilla on vielä tilaa, samoin kuin Kotirannalla. Sen sijaan Korkeamäen ja Suvilahden palstat ovat sijaintiensa vuoksi jo täyteen varattuja.

kaupunkiviljelijä Tellervo Heikkinen
Palsta ja kuokka. Tellervo Heikkinen suosittelee kaupunkiviljelyä kaikille, joilla on aikaa myös pitää huolta palstasta.Anna Wikman / Yle

Palstaviljely vie aikaa, eikä ole niin vaivatonta kuin ehkä voisi kuvitella.

– Jos on vain aikaa, niin silloin kyllä suosittelen kaikille. Tämä on niin mukavaa ajanvietettä – eikä niin kevyttäkään eli menee kyllä myös kunnonkohotuksesta, hymyilee Tellervo Heikkinen ja tarttuu kuokkaan.