Tove Jansson auttoi näyttelijän kaapista ulos

Kirjailija ja taiteilija Tove Jansson helpotti näyttelijä Kim Gustafssonin astumista kaapista ulos. Toven ja Tuulikki Pietilän pariskuntaan oli Pellingissä totuttu eikä siksi Gustafssoninkaan paljastuminen homoksi herättänyt ihmetystä.

Tove Jansson
Mies istuu rantakivellä, taustalla on venevaja
Gustafssonien kotipaikalta on näköyhteys Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän Klovharun-saareenYle

Kim Gustafsson muistaa hienot tädit lapsuusvuosiltaan. Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä saapuivat maalaustelineineen, käsikirjoituksineen ja ruokasäilykkeineen Gustafssonien kotipihalle, josta heidät vietiin veneellä kesäksi Klovharunin saareen. Mutta jo paljon aiemmin olivat Janssonien ja Gustafssonien tiet ristenneet.

– Joskus 1920-luvulla Janssonit purjehtivat kotimme ohi, laskivat laituriin ja ihastuivat. Lopputulos oli, että päärakennus vuokrattiin Janssoneille vuosiksi kesäisin, kertoo näyttelijä Kim Gustafsson.

Toiveissa uusia muumikirjoja

Kim Gustafssonille oli itsestäänselvyys lukea muumikirjat. Lisää ei tullut vaikka poika niitä Tovelta kinusi. Lapsuudenkodin maisemiin muumit ja Janssonit liittyvät oleellisesti.

– Tove ja Tuulikki ovat aina läsnä ja osa tätä Eidisvikeniä ja myös minua. Ja sitten kun tulin kaapista ulos oli homoudesta kertominen minulle helpompaa kuin monille muille koska tytöt, kuten heitä kutsuttiin, eivät olleet kenellekään mikään ihmetyksen aihe, kuvaa Gustafsson.

Näyttelijäksi ja dragtaiteilijaksi

Kim Gustafssonien tie vei teatterikorkeakouluun ja näyttelijäksi. Siellä hän tutustui dragtaiteeseen ja loi itselleen hahmon Madame Célimène de la Menopaux'n.

– Yksittäisen miesnäyttelijän on vaikea ilmaista tiettyjä asioita rakkaudessa, yksinäisyydessä ja eroamisessa. Mutta Madame voi puhua niistä häpeämättömästi, tuumaa näyttelijä.

Iso osa dragtaiteilijoista on homomiehiä. Tämä selittyy Gustafssonin mukaan sillä, että he ovat pitkään joutuneet peittelemään ja salaamaan sisintään, jonka he päästävät valloilleen roolihahmoissaan.

Korkokenkäkursseja tytöille 

Kim Gustafssonin draghahmolla Madame Célimène de la Menopaux'lla on aina huikean korkeat korkokengät. Niillä kävelemään oppiminen oli Gustafssonille yllättävän helppoa.

– Olen teatterikorkeakoulussa opettanut naispuolisille kollegoille korkkareilla kävelemistä. Heille se tuntui joskus olevan paljon vaikeampaa kuin minulle, nauraa Gustafsson.