1. yle.fi
  2. Uutiset

Evakkomatkalle lähdettiin 70 vuotta sitten

Tänä kesänä tulee kuluneeksi 70 vuotta karjalaisten lopullisesta lähdöstä Karjalasta. Evakkotaival merkitsi lähes 430 000 ihmiselle uuden elämän rakentamista uuteen ympäristöön. Heitä asutettiin paljon myös Pohjanmaalle.

Kotimaan uutiset
Erkki Hiltunen esittelee evakoiden elämästä kertovaa valokuvanäyttelyä.
Erkki Hiltunen esittelee evakoiden elämästä kertovaa valokuvanäyttelyä. Anne Tastula / Yle

Evakkojen elämää –valokuvanäyttelyn kuvat on koottu puolustusvoimien kokoelmista yhteistyössä Karjalan liiton kanssa.

Laihian karjalaisten puheenjohtaja Erkki Hiltunen kertoo, että näyttely pyrkii kertomaan koko evakkotaipaleesta aina nopeasta ja sekasortoisesta lähdön hetkestä siihen, kun elämä asettui hiljakseen uusille asuinsijoille.

Tarinat siirtyivät suusta suuhun

Erkki Hiltusen oma sukukin on lähtöisin Karjalasta, Metsäpirtin Joentaan kylästä. Suku oli ennen evakkoon lähtemistä asunut samoilla sijoilla parin sadan vuoden ajan. Erkki Hiltunen onkin vuosikymmenten aikana kuullut monia tarinoita evakkotaipaleesta. Valokuvanäyttelyn kertoma tarina tukee hänen lapsena kuulemiansa kertomuksia.

– 1960-luvulta tulee mieleen miehet, joita kutsuisin setä-miehiksi, jotka kesäaikaan yleensä kävivät sukulaisissa. He saattoivat tulla vierailulle kahdeksi tunniksi tai viikoksi ja osallistuivat talon töihin. Illalla aina kerrottiin tarinoita entisestä elämästä ja lapset tietenkin istuivat lattialla ja kuuntelivat korvat höröllä.

Matkat toivat näkökulmaa

Tarkkakorvaisuudesta lapsena on ollut Erkki Hiltuselle hyötyä myöhemmin, kun hän on tehnyt matkoja Karjalaan.

– Kun olen suvun syntysijoilla käynyt, niin aika helppoa on ollut sinne mennä. Monet paikat ovat olleet mielikuvista tuttuja, vaikka eiväthän ne toki aivan sellaisia olleet kuin tarinoissa.

Erkki Hiltuselle vierailut Karjalaan ovat olleet monella tapaa merkittäviä. Ensimmäiset matkansa hän on tehnyt alueelle 1990-luvun puolivälissä, jolloin mukana matkoilla oli vielä henkilöitä, jotka olivat asuneet lapsena Karjalassa.

– Heidän kauttaan asiat ikään kuin asettuivat paikoilleen. Sekä rakennukset että ne tarinat, joita on kerrottu, löysivät oman paikkansa.

Jokaisella oma tarinansa

Uusilla asuinsijoilla oli edessä elämän rakentaminen uudelleen, kaikki tarinat eivät olleet onnellisia. Erkki Hiltunen muistuttaa, että sijoitettavien ihmisten määrä oli valtava ja se vastaa nykyisten Turun ja Tampereen kaupunkien yhteenlaskettua väkilukua.

– Oman perheeni osalta tilanne oli hyvä. Täällä heidät otettiin ystävällisesti vastaan ja heitä autettiin niin paljon kuin se oli mahdollista, päättää Erkki Hiltunen tarinointinsa.

Evakkojen elämää -valokuvanäyttely on esillä Laihian kirjastossa 25.7. saakka.

Lue seuraavaksi