1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Kannattaako erota vai odottaa, että lapset ensin aikuistuvat?

Osa vanhemmista saattaa pysytellä yhdessä lasten vuoksi. Jos yhteiselo uhkaa lasten hyvinvointia, voi ero olla lapsille parempi ratkaisu.

Vanhempien erolla on suuri vaikutus lapsiin. Kuva: Arja Lento / Yle

Jos parisuhde on päättymässä eroon, kannattaako lasten takia pysytellä vielä yhdessä? Väestöliiton parisuhdekeskuksen psykologin Elina Nurmisen mukaan vanhemmat saattavat tietoisesti tai tiedostamattaan lykätä eroa lasten aikuistumiseen.

– Vanhemmat kokevat syyllisyyttä ja huolta siitä, miten ero vaikuttaa lasten hyvinvointiin. Jotkut päättävät odottaa lasten aikuistumista. Ajatus erosta voi olla vain yhdellä puolisoista, jolloin se toiselle tulee täysin yllätyksenä lasten lähdettyä, Nurminen sanoo.

Vaikka puolison kanssa pysyttäisiinkin yhdessä lasten vuoksi, voi riitaisa ja tulehtunut tilanne olla jälkikasvulle haitallinen.

– Lapsen hyvinvointi rakentuu vanhemman hyvinvoinnin varaan. Jos vanhempien parisuhde ei tue heidän omaa hyvinvointiaan, miten se voisi tukea lapsen hyvinvointia?

Psykologi Elina Nurmisen mukaan on vaikea rajata, missä vaiheessa parisuhteen kriisiä lapsen kehitys vaarantuu. Toisaalta myös yhdessä pysyminen voi olla lapsille parhaaksi.

– Jos vanhemmat työstävät parisuhteen ongelmia ja löytävät uuden läheisyyden ja tunneyhteyden toisiinsa, yhdessä pysyminen on hyväksi lapsille. Lapset ovat riittävä syy työstää parisuhteen ongelmia, mutta he eivät voi olla ainoa syy.

Ovatko lapset riittävä syy pysyä yhdessä, jos suhdetta ei muuten jatkaisi? Voiko vanhempien ero olla helpotus lapsille? Vai onko vanhempien pysyminen yhdessä lapsille aina parempi vaihtoehto?

Voit keskustella aiheesta myös Facebookissa (siirryt toiseen palveluun)tai Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) aihetunnisteella #erolapset. Aihetta käsitellään Yle Uutisten radiolähetyksissä ja verkkosivuilla perjantaina 25.7.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.