1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suurin osa Euroopan airoista ja meloista tehdään Kokkolassa – 80 000 paria vuodessa

Joka toinen suomalaisairo valmistuu Kokkolan Lahnakoskella. Yli 50 vuotta toiminut perheyritys on Euroopan suurin puuairojen ja -melojen valmistaja. Vaikka airon muoto muuttuu, suomalainen puu pitää pintansa.

Kotimaan uutiset
Kuvassa airoja ja meloja.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle
Kuvassa airoja.

Lahnakoskella puu pölisee ja koneet käyvät. Pakkaamossa seisoo rivissä airoja ja meloja. Varreltaan neliskulmaiset airot menevät Itä-Suomeen ja järvialueelle, pyöreät merelle.

– Alussa pitää olla hyvää puutavaraa ja hyvät työntekijät. Sitten ruvetaan työstämään puuta, katkotaan, liimataan moneen otteeseen, sorvataan, lakataan, pakataan, Lahnakoski Oy:n toimitusjohtaja Kaj Sandström kertoo.

Lahnakoski on Euroopan suurin puuairojen ja -melojen valmistaja. Tehtaalta valmistuu vuodessa 80 000 paria puuairoja ja -meloja.

– Perusairo ei ole kovin paljon muuttunut. Jonkin verran on tullut enemmän eurooppalaista näköä. Perinteisessä kotimaisessa airossa oli pitkä ja kapea lapa. Tänä päivänä se on vähän lyhyempi ja leveämpi, Kaj Sandström arvioi.

Yhdessä mietitään, mitä voisi tehdä. Joskus onnistutaan ja joskus epäonnistutaan ja otetaan opiksi.

Kaj Sandström, toimitusjohtaja

Pulaa puusta

Lahnakoski vie airoja ja meloja yli 20 maahan. Kilpailu alalla on kovaa. Pahimmat kilpailijat tulevat Suomesta ja Ruotsissa, kajakkimeloissa Kaukoidästä. Suurimmat ongelmat ovat alan sesonkiluonteisuus, työvoimakustannukset ja sopivan puun löytäminen. Airot tehdään pääasiassa kotimaisesta kuusesta ja männystä, melat ulkomaisesta haavasta.

– Suurin kuusen toimittajamme tekee noin 500 000 kuutiota vuodessa, josta ostamme 800–900 kuutiota. Siinä on kaikki, mitä he voivat antaa meille. Siitä voi laskea, kuinka pieni prosentti se on, Sandström toteaa.

Airojen tekeminen on yhdistelmä käsityötä ja automatiikkaa. Tuotekehittely on avainasemassa. Lahnakoskella se tarkoittaa myös itse suunniteltuja koneita.

– Yhdessä mietitään, mitä voisi tehdä. Joskus onnistutaan ja joskus epäonnistutaan ja otetaan opiksi, Sandström kertoo.

Kaj Sandströmin mukaan airot kestävät 2–20 vuotta.

– Kesto riippuu siitä, miten niitä huolletaan. Jos säilyttää hyvin sateelta ja auringolta suojattuna, airot voivat säilyä parikymmentäkin vuotta.

Lue seuraavaksi