Kamarimusiikki tuo maailman Kuhmoon

Kuhmon Kamarimusiikki houkuttelee hiljaiseen itärajan kaupunkiin tuhansia vieraita vuosi toisensa jälkeen. Tänä kesänä tapahtuma tutustuttaa vieraansa suurkaupunkien musiikkiin. Samalla Kuhmo muuttuu kansainväliseksi Kainuun Pariisiksi.

Kotimaa
Kamarimuuskot soittavat Kuhmotalon lavalla.
Mari Karjalainen / Yle

Kuhmon Kamarimusiikki käynnistyi sunnuntaina 45. kerran. Kahden viikon aikana kamarimusiikki tuo maailman Kuhmoon.

Tänä vuonna ohjelmisto on poikkeuksellisen laaja. Festivaalin teemoina ovat niin suurkaupungit, elokuvat kuin ruokakulttuurikin.

Monivuotiselle kävijälle tapahtuma on aiheuttanut hyvällä tavalla riippuvuutta. Festivaali on vuoden kohokohta, sanoo espoolainen Marja Kalaja.

– Maailman parhaat taiteilijat ovat täällä. He ovat huippuja Lontoossa, New Yorkissa, Pariisissa, Pietarissa ja Milanossa. Jos menet konserttiin Lontoossa, tappelet taksijonossa. Täällä voit kävellä kaunista rantaraittia pitkin. Tämä on parasta, mitä tällä alalla maailmassa on.

Kuhmo on ainutlaatuinen

Festivaalilla on tänä kesänä 73 konserttia, joissa esiintyy toistasataa kansainvälistä ja suomalaista muusikkoa. Espoolainen Marja Kalaja odottaa etenkin konsertteja, joissa tapahtuman taiteellinen johtaja Vladimir Mendelsshon esiintyy.

Mitä tahansa teemme, yleisö suhtautuu siihen kaksi kertaa lämpimämmin.

Vladimir Mendelsshon.

Mendelsshon on toiminut Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisena johtajana pian kymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa suomalainen yleisö on yleensä varautunutta. Kuhmossa tilanne on toisin.

– Kuhmon yleisö tietää, että laitamme palaset kokoon lyhyessä ajassa. Me soitamme yhdessä, olemme yhdessä ja yleisö tuntee sen. Mitä tahansa teemme, yleisö suhtautuu siihen kaksi kertaa lämpimämmin, Mendelsshon kertoo.

Miehiä istuu suihkulähteen reunalla kasvot pois päin.
Kuhmolaiset viihtyvät torin kansainvälisessä tunnelmassa.Mari Karjalainen / Yle

Hiljainen kaupunki herää eloon

Kamarimusiikki näkyy ja kuuluu koko pitäjässä. Kansainvälisestä tunnelmasta voi nauttia, vaikka konserteissa ei kävisikään, sanoo kuhmolainen Jouko Räsänen.

– Täällä on vähän päälle 9 000 asukasta ja tapahtuma lähes kaksinkertaistaa väkimäärän. Muutenhan kaupunki on hiljainen, ei täällä ole ketään. Kamarimusiikin aikana torielämä on vilkasta ja kaupungin keskusta on yllättävän vilkas. Moni sanoo, että tämä on Kainuun Pariisi.