Talkoohenki ei elätä enää maaseutua – palkkatyötä riittää yhä useammalle

Tiloille tarvitaan palkkatyöläisiä, joilla asenne on kohdallaan. Maatilan töistä voi olla hyötyä yllättävän monessa ammatissa.

Kotimaa
Kaksi miestä irrottelee heinäpaalien kuormaliinoja
Anu Pöntinen / Yle

Lukiota käyvä leppävirtalainen Joni Piiparinen ei epäröinyt kesätöitä etsiessään. Tutun vinkin kautta järjestyi töitä maatilalta, ja täällä tekemistä riittää.

– Kivaahan tämä on, kun saa vähän vaihtelua kotihommiin. Eikä pääse tylsyys iskemään, traktorin ratissa istuva Piiparinen hymyilee.

Tilan yrittäjä Hans Hahl kasvattaa vaimonsa kanssa viisikymmenpäistä karjaa, viljelee kymmentä hehtaaria peltoa ja hoitaa omistamiaan metsiä. Kesän aikana työtä on lisännyt konesuojan rakentaminen pihaan. Kun esimerkiksi paperi- ja tietokonehommat vievät yhä enemmän viljelijän aikaa, apua tarvitaan monenlaisiin tehtäviin.

– Rakennuksella on töissä koko kesän yksi kaveri. Sitten on Joni, ja tarvittaessa vielä muutamia ystäviä ja tuttavia, Hahl summaa.

Viime vuosina tilojen keskimääräiset koot ovat kasvaneet ja ne sijaitsevat yhä harvemmassa. Apua viljelijä ei löydä enää naapurista eikä välttämättä koko kylältä. Vuosien takainen talkooperinnekin alkaa olla lähes kuollut.

– Ei sitä enää varsinaisesti ole. Yksittäisiä hommia teemmeneljän tilan kesken työvaihtona toisillemme, mutta isompia töitä, kuten sadonkorjuuta, talkoilla ei enää saa tehtyä.

Ruokapöytään ei välttämättä pääse tietyllä kellonlyömällä

Hans Hahl

Maatilalta hyvät eväät työnhakuun

Maaseutuammattiin ry on tehnyt töitä, jotta viljelijät ja esimerkiksi kesätöitä hakevat nuoret, löytäisivät toisensa. Vaikka Hahlin tilalle tähän saakka on aina löytynyt työvoimaa, kaikille maatalon työt eivät sovi.

– Tämä vaatii ehkä tiettyä asennetta. Kaikki työt eivät aina ole mukavia. Konehommissa voi mennä pitkäkin päivä, ja kun ruokapöytään ei välttämättä pääse tietyllä kellonlyömällä, siinä joutuu vähän venymään, Hans Hahl toteaa.

Maaseutuammattiin ry:n puheenjohtaja Jari Kauhanen muistuttaa, että maatiloilla työskentelevä ei välttämättä aina tähtää maanviljelijäksi. Esimerkiksi konetyöt, eläinlääkintä ja neuvontatehtävät kattavat hyvin laajan ammattien kirjon.

– Maatilalla työskentelevä saa hyvät eväät erilaisiin töihin ja opiskeluun. Ja täällä työskennelleet ovat yleensä hyvin haluttuja myös muualle töihin.