Vuosikausien talkootyö tuotti tulosta – harmaasorsa kelpuutti tervehtyneen Vesijärven kodikseen

Vesijärven hyväksi on tehty töitä reilun vuosikymmenen ajan. Vesi on kirkastunut ja kalakanta rikastunut, mutta töitä on vielä edessä. Mitkään rahat eivät riitä tähän, vaan kaikkein tärkeintä on ranta-asukkaiden omatoimisuus, sanoo Vesijärven ystävien puheenjohtaja Risto Kauhala.

luonto
Vesijärven kunnostusta heinäkuussa 2014.
Niko Rönkkö / Yle

Vesijärven kunto on kohentunut vuosien kunnostustöiden myötä. Vesi on kirkastunut, ja kalakanta on muuttunut, kertoo Vesijärven ystävien puheenjohtaja Risto Kauhala.

– Monella alueella saa isoa ahventa, ja kuhakanta on tällä hetkellä erittäin hyvä. Muutama päivä sitten löysin harmaasorsan, jota ei tällä alueella juurikaan näe. Täplälampikorento on myös palannut tälle alueelle.

Reilun kymmenen vuoden aikana Vesijärvelle on rakennettu kosteikkoja, putkitettu peltoja, ruopittu rantoja ja paranneltu jätevesijärjestelmiä. Talkoolaisia on matkan varrella ollut mukana muutamia satoja, arvioi Kauhala.

"Yhteistoimin järvestä pidetään huolta"

Työ Vesijärvellä ei kuitenkaan ole vielä tehty. Tulevaisuudessa Kauhala toivoo, että järvellä panostetaan kaislaniittoihin ja hoitokalastukseen. Kauhala myös toivoo, että erilaisiin tutkimuksiin suunnatut avustusrahat suunnattaisiin käytännön toimiin.

– Pikkupoikana kävin satamassa onkimassa ahvenia. Ne olivat punaisia ja valmiiksi paistuneita. Kyllähän tilanne siitä on muuttunut paljonkin. Yhtään ei passaa kuitenkaan pitää taukoa hoitotoimenpiteistä, koska tilanne huononee erittäin nopeasti.

Ne olivat punaisia ja valmiiksi paistuneita.

Risto Kauhala

Risto Kauhala muistuttaa kuitenkin, että kaikkein tärkeintä kunnostustöissä on ranta-asukkaiden omatoimisuus.

– Mitkään rahat eivät riitä tähän. Yhteistoimin järvestä pidetään huolta, ei rahalla.

Kauhala vinkkaa, että halukkaat voivat liittyä paikallisiin yhdistyksiin, jotka tekevät työtä Vesijärven hyväksi.

– Kaikkein helpointa on ottaa yhteyttä meikäläiseen, ainakin niin kauan kuin henki pihisee.