Nobel-palkittu kirjailija Nadine Gordimer on kuollut

Gordimer käsitteli teoksissaan apartheidin ajan Etelä-Afrikkaa.

Kuva: Epa / /Alberto Estevez

Nobel-palkittu eteläafrikkalainen kirjailija Nadine Gordimer on kuollut. Hän kuoli kotonaan Johannesburgissa sunnuntaina lastensa läsnäollessa, kertoo hänen perheensä. Gordimer oli kuollessaan 90-vuotias.

Liettualaisen kellosepän tytär Gordimer tunnettiin voimakkaana apartheidin vastaisena äänenä.

Gordimer sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1991 ja voitti Booker-palkinnon vuonna 1974 teoksestaan_ The Conservationist. _Nobel-komitea kiitti palkintoperusteluissaan häntä suurenmoisesta kerronnasta.

Useissa kirjoissaan hän käsitteli rakkautta, vihaa ja ystävyyttä apartheidin ajan Etelä-Afrikassa. Rotuerottelu päättyi 1994, kun Nelson Mandelasta tuli Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti.

Gordimer oli Mandelan ANC-puolueen jäsen. Puolue oli kielletty apartheidin aikana. Kirjoissaan Gordimer vastusti epätasa-arvoa ja valkoisten ylivaltaa. Hänen kirjoistaan muun muassa Vieraat toisilleen ja _Burgerin tytär _olivat apartheidviranomaisten kieltämiä.

Viimeisinä vuosinaan Gordimer keräsi varoja muun muassa Etelä-Afrikan aidsinvastaiseen työhön. Hän ei pelännyt arvostella Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zumaa muun muassa tämän aikeista rajoittaa sananvapautta.