1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Punnitse & Säästä -ketju laajentuu, kulisseissa kiistellään sopimusasioista

Osa Punnitse & Säästä -ketjun entisistä myymäläyrittäjistä kokee joutuneensa painostetuksi. Yhden yrittäjän kanssa ketju on ajautunut oikeustaisteluun.

Kuva: Yle

Jari Korkiakoski aloitti Ylivieskassa Punnitse & Säästä -ketjun franchise-yrittäjänä vuonna 2011. Pian tämän jälkeen ketjun omistus vaihtui. Uudet omistajat alkoivat laajentaa ketjua ja muuttivat myymäläyrittäjien sopimusehtoja merkittävästi.

Uusi sopimus muun muassa siirsi myymälöiden rahaliikenteen kulkemaan emoyhtiön kautta. Ketju perusti myös oman tukun, jonka kautta yrittäjien tuli tilata kaikki myymänsä tuotteet.

Jari Korkiakoski ei halunnut allekirjoittaa uutta sopimusta, koska piti sen ehtoja yrittäjän kannalta kohtuuttomina.

- Jos yrittäjän vapautta ajatellaan, uusi sopimus olisi tehnyt sinusta täysin ketjun rengin: myyntimiehen tiskin taakse, joka myy heidän tuotteitaan heidän palveluksessaan.

Korkiakoski ja viisi muuta yrittäjää, jotka eivät halua nimeään julkisuuteen, kertovat, että heitä painostettiin allekirjoittamaan uusi sopimus muun muassa uhkaamalla lopettaa tavarantoimitus heti, jos sopimukseen ei tule nimeä alle. Vaihtoehdot olivat "allekirjoittaa sopimus tai lähteä ulos". Heistä enää yksi on mukana ketjun toiminnassa.

Korkiakoski kertoo, että toimitusjohtajalta tuli hoputussoittoja viisikin kertaa päivässä.

- Puhelut saattoivat kestää kaksi tuntia perjantai- ja lauantai-iltoina. Kysymykset kierrettiin, enkä saanut selvää vastausta mihinkään, Korkiakoski kuvailee.

Ketju: kaikilla oltava samat ehdot

Ketjun toimitusjohtajalla Sami Kortelaisella ja yhtiön osakkaalla Heikki Dunderilla on kuviosta eri näkemys. Kortelaisen mukaan uuden sopimuksen taustalla on yhtiön koko toimintamallin muuttuminen.

- Koko logistiikka ja tietojärjestelmät vaihtuivat tässä ketjussa, ja on mahdotonta pitää yllä kahta eri toimintaa, tästä se käytännössä johtui. Jari Korkiakoski ei halunnut ottaa uutta kassajärjestelmää käyttöön, vaikka sitä hänelle ehdotettiin, Kortelainen sanoo.

Kortelaisen mukaan hän ei ole painostanut ketään, vaan keskustelut yrittäjien kanssa ovat olleet asiallisia.

- Toisille päätöksenteko oli vaikeampaa ja toisille helpompaa. Myymälät ovat laajoilla aukioloajoilla, eivät kauppiaat pysty silloin käymään näitä keskusteluja kunnolla, sen takia niitä käytiin usein myymälöiden sulkemisajan jälkeen, Kortelainen sanoo.

Osakas Heikki Dunderin mukaan ei ollut mahdollista, että 40 kauppiaalla olisi erilaiset sopimukset, joillakin vanhat, joillakin uudet.

- Olisi epäreilua jotakin kauppiasta kohtaan, jos sopimus olisi jollakin kauppiaalla erilainen kuin muilla, sen takia kaikki on sanasta sanaan samanlaisia, Dunder sanoo.

Dunderin mukaan uudet sopimusehdot ja yhteinen tukku ovat päinvastoin kauppiaalle edullisemmat. Ainoa, mitä kauppiaat joutuvat maksamaan suorien kustannusten lisäksi, on franchising-maksu.

- Ketju myy kaikki omakustannushintaan ja perii ainoastaan kustannukset, ei vedetä mitään välistä. Kauppiailla kate olisi parantunut, Dunder arvioi.

Professori: kiristää pienyrittäjän asemaa

Siviilioikeuden professori emeritus Erkki Aurejärvi tutustui A-studion pyynnöstä Punnitse & Säästä -ketjun vanhaan ja uuteen sopimukseen. Hänen mukaansa uuden sopimuksen ehdot kiristävät pienyrittäjän asemaa ja tuovat ketjulle etuja.

- Tämä kohta, että hallitsee toisen rahaliikennettä ja tilejä, ne ovat selviä heikennyksiä entiseen sopimukseen ja vievät itsenäisyyttä pienyrittäjältä, Aurejärvi arvioi.

Aurejärvi kiinnittää eniten huomiota uuden sopimuksen muotoiluun sopimussakoista.

- Ne ovat yksipuolisia, ainoastaan pienyrittäjän sopimusrikkomuksen laukaisevat sopimussakon, mutta vastapuolen eivät. Ne on tuntuvia summia ja lisäksi siinä ei ole sakkokattoa.

Aurejärvi on itse aikanaan ollut valmistelemassa lakia, jolla pienyrittäjien kohtuuttomiin sopimusehtoihin voitaisiin puuttua.

Myymälän nimi vaihtoon

Jari Korkiakoski jatkoi myymälätoimintaa Ylivieskassa vanhalla sopimuksella, kunnes emoyhtiö irtisanoi sopimuksen erilaisiin rikkomuksiin vedoten.

Nyt Korkiakoski jatkaa liiketoimintaa vanhoissa tiloissa mutta uudella myymälännimellä – kaupan nimi on nyt Punnari. Ketjun mukaan Korkiakoski rikkoo toiminnallaan vanhassa sopimuksessa määriteltyä kahden vuoden kilpailukieltoa.

- En ymmärrä miten rikon kilpailukieltoa, koska jos he ovat meidät irtisanoneet perusteettomasti, silloinhan tässä mennään jo rikkomaan ihmisen elinkeinovapautta, jos katsotaan perustuslaista, Korkiakoski sanoo.

Kilpailukieltoasiaa ratkotaan käräjäoikeudessa elokuussa.

Aiheesta lisää tänään 14.7. A-studiossa klo 21:00.