1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Kas, on toimittaja merelle lähtenyt"

Mitä siitä tulee kun laittaa kaksi maakraputoimittajaa kokeilemaan purjehdusta ensimmäistä kertaa? Yle Perämeren toimittajat Minna Aula ja Heidi Hannukainen testasivat meritaitojaan Perämeressä, Kemin sisäsatamassa.

Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Jännitys valtaa Yle Perämeren toimittajakaksikon Minna Aulan ja Heidi Hannukaisen. Hetken päästä pitäisi purjehtia Kemin sisäsataman vesillä optimistijollalla, sellaisella kylpyammeen näköisellä vekottimella.

Purjehtimisen alkeet käydään läpi kuivalla maalla Kemin purjehdusseuran Aleksi Jormalaisen ja Marko Korkeamäen kanssa. Termistö vilisee korvissa, skuutti-naru, jiippi, venda ja pii jäävät utuisesti kaksikon mieleen. Kyllä ne merellä muistuu, ensikertalaisilla on jo hoppu kokeilemaan.

Ensin jollan kyytiin istahtaa Hannukainen. Hetken haparoinnin ja kiljumisen jälkeen siellähän sitä merellä seilattiin.

– Nyt heitit jiipin, huutaa Korkeamäki kumiveneen kyydistä Hannukaiselle.

Peräsintä ohjatessa vasen ja oikea meinasivat mennä aloittelijoilta sekaisin. Kuva: Minna Aula / Yle

– Ai heitin vai, kysyy nauravainen Heidi ja yrittää muistaa, että jolla kääntyy vasemmalle kun peräsimestä käännetään oikealle.

"Jalat puutuu"

Vielä ei tavoitella suuria tuulia eikä purjekaan ole lakanaa suurempi. Jolla on tarkoitettu lähinnä junioreiden purjehdittavaksi.

– Ikärajaahan jollassa ei ole, mutta veneen koko on aika pieni, sanoo Korkeamäki.

Jollan pienuus tuntuu todellakin kintuissa. Hannukaisen jalat ovat jo niin puutuneet, että tulee Aulan vuoro kokeilla.

Purjehtia voi vaikka seisomalla

Ja Aulahan todisti, että homma onnistuu myös seisaaltaan! Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Sivusta seuraaminen ei auta, sillä tuuli on kääntänyt suuntaansa. Jollan ohjaaminen vasemmalle ja oikealle on Aulallakin ensin hakusessa.

– Nyt jos haluat kokeilla sitä peräsimen jatkopinnaa niin yllät ohjaamaan seisaaltaan. Noin juuri, näyttää hyvältä, Korkeamäki huutaa Aulalle.

Jollan nokka on kohti lähimpää saarta mutta purjehtijoiden täytyy palata jo satamaan. Makkaroiden paisto jäänee ensi kertaa.

Ja seuraava kerta tulee varmasti, sen verran merituuli pääsi jo ekakertalaisten sydämissä lepattamaan.