Tuhansia salamoita ja yli 20 millimetriä vettä tunnissa – ukkosmyrskyt työllistivät pelastuslaitoksia

Rankimmat ukkoset ja sateet osuivat Keski-Suomeen ja Pohjanmaalle. Runsaiden sademäärien lisäksi Suomessa mitattiin helteisiä lämpötiloja. Huomiseksi ukkoset siirtyvät Lappiin, mutta etelästä saapuu Suomeen jo uusi sadealue.

Kuva: Tauno Säntti / Yle

Runsaat sateet ja ukkoset ovat työllistäneet pelastuslaitoksia etenkin Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Esimerkiksi Vaasassa satoi tunnissa yli 20 millimetriä, joka ylittää Ilmatieteen laitoksen sadevaroituksen rajan. Jyväskylässä vettä tuli tunnin aikana 17 millimetriä.

Pahin onnettomuus tapahtui Savossa, jossa noin 70-vuotias mies menehtyi salamaniskusta golfkentällä Joroisissa iltapäivällä. Salama osui golfkärryyn, josta varkautelainen mies piti kiinni. Mies menehtyi välittömästi tapahtumapaikalla.

Vaasan alueella satoi rankasti ja ukkosti iltapäivällä. Pelastuslaitoksella oli päivystävän palomestarin Ole Wikin mukaan kahden tunnin sisään 25 hälytystä, joista valtaosa johtui vesivahingoista. Henkilövahinkoja ukkoset eivät Vaasan seudulla aiheuttaneet, Wik sanoo.

Sää jatkuu kesäisen lämpimänä lähipäivinä. Kuva: Yle

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa oli iltakahdeksaan mennessä rekisteröity yhteensä 5 200 salamaa. Ukkosiin liittyi myös kovia tuulia. Korkein maa-alueilla mitattu puuska oli 15,4 metriä sekunnissa Joroisissa

Viemärit tulvivat Keski-Suomessa

Myös Keski-Suomessa ukkonen piti pelastuslaitoksen iltapäivällä kiireisenä. Henkilövahingoilta säästyttiin, mutta pelastuslaitos sai reilut 20 tehtävää kolmen ja viiden välillä.

– Viemärit tulvivat Heinälammella. Siellä oli useampia rivitaloja, joihin tulvi vettä, päivystävä palopäällikkö Pauli Nurminen Keski-Suomen pelastuslaitokselta kertoo.

Hän arvioi, että vesivahinkoja ilmoitetaan vielä myöhemmin, sillä monet viettävät heinäkuun päiviä mökillä.

– Siellä voi olla ikävä yllätys vastassa, kun tulee kotiin.

Kuopiossa salama sytytti kaksi palopesäkettä hakkuuaukealla viiden aikaan iltapäivällä. Pelastuslaitos sai ne kuitenkin nopeasti sammutettua.

Kesän lämpöennätys rikki Oulussa

Ukkosten lisäksi Suomessa on maanantaina nautittu helteisestä säästä. Uusi kesän korkein lämpötila mitattiin Oulussa, jossa elohopea kipusi 31,1 asteeseen, Ylen meteorologi Toni Hellinen kertoo. Edellinen korkein lämpötila oli toukokuulta.

Huomenna ei enää ylletä yhtä korkeisiin lämpötiloihin kuin tänään, mutta hellettä voidaan Hellisen mukaan saada Itä-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja osassa Lappia.

Tämän päivän ukkoset siirtyvät huomiseksi Etelä- ja Keski-Lappiin, mutta lounaasta saapuu Etelä- ja Keski-Suomeen jo uusi sadealue, joka voi tuoda mukanaan uusia ukkosia. Kolmelta iltapäivällä sadealueen etureuna on Kotka-Jyväskylä-Kokkola -linjalla, Hellinen kertoo.