Norilsk Nickelin toimitusjohtaja onnettomuudesta: Olemme kertoneet avoimesti kaikki tiedot

Norilsk Nickel Harjavallan tehtaalta pääsi Kokemäenjokeen runsas viikko sitten sunnuntaina 66 tonnia nikkeliä ja lisäksi useita muita metalleja.

luonto

Kokemäenjoen varren asukkaat vaativat parempaa tietoa viikontakaisen nikkelipäästön syistä ja seurauksista. Yli 2 000 ihmistä on tykännyt perjantaina Facebookin perustetusta Mun Kokemäenjoki on tärkeä -ryhmästä.

– Päällimmäiset tuntemukset ovat olleet huoli, pelko ja jopa viha. Miten voi nykypäivän suomessa tällaista hiljaisuutta olla? ryhmän perustaja Elina Fager ihmettelee.

– Ihmisille ei riitä, että joku sanoo, että kyllä joku varmasti tutkii siellä ja siellä instanssissa. He haluavat tietoa, että oikeasti asialle tehdään jotain, ja että asioita hoitavat ihmiset sanovat sen julkisesti, toinen perustaja Minna-Liisa Salonsaari jatkaa.

Norilsk Nickel -yhtiön toimitusjohtaja Joni Hautojärvi vakuuttaa, että yhtiö on tiedottanut onnettomuudesta viranomaisille ja asukkaille mahdollisimman nopeasti ja avoimesti. Hän ei pystynyt ottamaan A-studiossa maanantai-iltana kantaa siihen, missä tiedottaminen olisi horjunut.

– Me olemme raportoineet ja kertoneet avoimesti kaikki ne tiedot, jotka meillä on tähän tapaukseen liittyen, Hautojärvi sanoi A-studiossa maanantai-iltana.

"En voi kommentoida ennen tutkintaa"

Toimitusjohtaja Joni Hautojärvi oli kuitenkin vaitonainen onnettomuuden syystä. Yhtiö on jo aiemmin kertonut, että onnettomuuden aiheutti jokivettä käyttävä lämmönvaihdin, josta pääsi vuotamaan nikkeliä jokiveden joukkoon.

– Kuten tyypillisesti onnettomuuksissa näihin liittyy inhimillisiä tekijöitä Valitettavasti, koska meillä on tässä alkamassa viranomaistutkinta, en voi lähteä niitä ennen tutkinnan valmistumista sen tarkemmin kommentoimaan, toimitusjohtaja Joni Hautojärvi sanoi.

Kun häneltä kysyttiin, oliko kyseessä yhden ihmisen virhe vai useamman, hän vastasi:

– Kyllä tässä on useita tekijöitä.

Hautojärven mukaan Norilsk Nickel on tehnyt sisäisen tutkinnan, ja yhtiössä tapahtumien kulusta on hyvin tarkka kuva. Norilsk Nickel Harjavallan tehtaalta pääsi Kokemäenjokeen runsas viikko sitten sunnuntaina 66 tonnia nikkeliä ja lisäksi useita muita metalleja.