1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egypti ehdottaa tulitaukoa Israelille ja Hamasille

Egyptin suunnitelman mukaan tulitaukoa seuraisivat keskustelut osapuolten välillä Kairossa. Hamasin edustaja Fawzi Barhum torjuu tulitaukoehdotuksen.

Ulkomaat
Israelilaistankki ampui raja-alueilta Gazaan 14. heinäkuuta 2014.
Israelilaistankki ampui raja-alueilta Gazaan 14. heinäkuuta 2014. Jack Guez / AFP / Lehtikuva

Egypti yrittää hieroa sopua Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin.

Egypti ehdottaa suunnitelmassaan ensimmäisenä askeleena tulitaukoa. Uutistoimisto AP:n mukaan tulitauko astuisi voimaan 12 tunnin sisällä hyväksymisestä.

Tätä seuraisivat keskustelut Israelin ja Gazaa hallitsevan palestiinalaisjärjestö Hamasin välillä Kairossa.

Hamasin jäsen kertoo uutistoimisto AFP:lle, että yrityksiä saada aikaan tulitauko on ollut ja erityisesti Egypti on ollut aktiivinen, mutta sopua ei ole toistaiseksi syntynyt. Israelilaisviranomainen puolestaan kertoo uutistoimisto Reutersille, että maan turvallisuuskabinetti kokoontuu keskustelemaan ehdotuksesta tiistaina.

Ehdotuksesta keskusteltiin Arabiliiton kokouksessa. Arabiliitto kehotti kaikkia osapuolia hyväksymään tulitaukoehdotuksen.

Hamasin edustaja Fawzi Barhum torjui tiistaina Egyptin ehdotuksen tulitauosta. Barhumin mukaan tulitauko ilman täyttä neuvottelusopua Gazan tilanteesta ei ole mahdollinen.

Egyptiläismediassa on kerrottu Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn vierailevan Kairossa tiistaina. Yhdysvallat tukee Egyptin tulitaukosuunnitelmaa.

Uutista korjattu 14.7.2014 kello 23.44: Uutistoimisto AP korjaa, että Egyptin suunnitelman mukaan tulitauon olisi määrä astua voimaan 12 tunnin sisällä hyväksymisestä, ei kestää 12 tuntia.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi