1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hamasin aseellinen siipi tyrmää tulitaukoehdotuksen

Aseellinen siipi sanoo tiedotteessaan, ettei sitä ole lähestytty ehdotuksen tiimoilta, mutta jos mediatiedot pitävät paikkansa, ehdotus merkitsee antautumista.

Hamasin aseellinen siipi ampui raketteja kohti Israelia 13. heinäkuuta. Kuva: Mohammed Saber / EPA

Palestiinalaisjärjestö Hamasin aseellinen siipi torjuu Egyptin ehdotuksen Israelin ja palestiinalaisten konfliktin lopettamisesta.

Aseellinen siipi sanoo tiedotteessaan, ettei mikään virallinen tai epävirallinen taho ole lähestynyt sitä tiedotusvälineissä esillä olleen tulitauon suhteen.

Mutta jos tiedot ehdotuksen sisällöstä pitävät paikkansa, se merkitsee antautumista ja me torjumme sen, tiedotteessa sanotaan.

Myös Hamasin edustaja Fawzi Barhum torjui tulitaukoehdotuksen tuoreeltaan. Hänen mukaansa tulitauko ilman täyttä neuvottelusopua Gazan tilanteesta ei ole mahdollinen.

Israelïn turvallisuuskabinetti kokoontui tiistaiaamuna keskustelemaan tulitaukoehdotuksesta, israelilaislehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Fatah-puoluetta edustava palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kiittää hänkin Egyptin esitystä ja kehottaa Hamasia ja Israelia tulitaukoon.

Arabiliitto on kehottanut osapuolia hyväksymään tulitaukoehdotuksen. Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kiittää sopimusta.

Yhdysvaltalaiset viranomaislähteet kertovat, ettei ulkoministeri John Kerry olisi välittömästi matkustamassa Lähi-itään edistämään tulitaukopyrkimyksiä, kertovat uutistoimisto AP ja uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmin egyptiläismediassa kerrottiin Kerryn vierailevan Kairossa tiistaina. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan matkaa on harkittu, mutta Kerry on päättänyt suunnata Wienistä kotimaahan. CNN:n lähteet sanovat, että Kerry haluaa antaa Egyptille mahdollisuuden vahvistaa asemiaan välittäjänä, mutta on valmis matkustamaan myöhemmin alueelle.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Kerry on käynyt tiiviitä keskusteluja kriisistä Netanjahun, Abbasin ja Egyptin viranomaisten kanssa.

Egyptin ehdotuksen mukaan sopimus konfliktin lopettamisesta astuisi voimaan tiistaina aamuyhdeksältä ja täysi tulitauko alkaisi 12 tuntia myöhemmin. Sitä seuraisivat keskustelut Israelin ja Gazaa hallitsevan palestiinalaisjärjestö Hamasin välillä Kairossa.

Israelin ilmaiskuissa on viikon aikana kuollut yli 180 palestiinalaista. Gazasta on samana aikana ammuttu Israeliin yli 800 rakettia, jotka ovat haavoittaneet useita ihmisiä. Kuolonuhreja raketti-iskut eivät ole vaatineet.