Helle, humala, huolimattomuus – tappava yhdistelmä keski-ikäiselle miehelle

Keski-ikäiset miehet ovat suurimmassa vaarassa hukkua, sanoo Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta. He tarvitsevat lisää oikeanlaista asennetta.

Kotimaa
"Tumpelo" Kai Piironen
Jouni Kirvesmies / Yle

Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta kertoo ihmetelleensä, miksi suomalainen mies hukkuu. Keski-ikäinen on suurimmassa vaarassa.

Anne arvelee, että miehet kaipaavat lisää oikeanlaista asennetta. Miksi miehet eivät käytä esimerkiksi pelastusliivejä? Niitä on monenlaisia, jokaiselle löytyy varmasti sopiva. On paukkuliivejä, kellunta- ja pelastusliivejä.

Veneessä pitää löytyä ankkuri, narua, äyskäri. Pelastautumisvälineiksi kelpaavat mm. veneen bensatankki ja limpparipullo. – Asiat vaan täytyy hoksata, sanoo Hiltunen.

"Olen käynyt laskemassa verkkoja 30 vuotta eikä mitään kummallista ole tapahtunut, ei käy nytkään." – Tämä on se asia, josta paasaan, sanoo Anne Hiltunen. Tämän asenteen olisi muututtava.

Tärkeää on myös tietää kuinka eri välineet vedessä toimivat, on hyvä harjoitella niiden käyttöä etukäteen. Paukkuliivikin kannattaa poksauttaa täyteen ainakin yhden kerran harjoitusmielessä. Siihen saa uuden täyttöpatruunan harjoituksen jälkeen. Sitten se on taas käyttökunnossa.

– Asennetta miehet, asennetta, muistuttaa Hiltunen vielä kerran.

Viisaasti vesillä -kiertue on taas käynnissä. Kiertue rantautuu kaikkiaan noin 20:llä eri paikkakunnalla.