1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israel hyväksyy tulitaukoehdotuksen

Egypti esitti maanantaina suunnitelmaa, jonka mukaan tulitauko palestiinalaisten ja Israelin konfliktissa alkaisi tiistai-iltana.

Israelilaistankki ampui raja-alueilta Gazaan 14. heinäkuuta 2014. Kuva: Jack Guez / AFP / Lehtikuva

Israelin hallitus on hyväksynyt Egyptin esittämän tulitaukosuunnitelman.

Israelin turvallisuuskabinetti kokoontui aamulla käsittelemään Egyptin maanantaina esittämää suunnitelmaa, jonka mukaan täysi tulitauko palestiinalaisten ja Israelin konfliktissa alkaisi tiistai-iltana.

Palestiinalaisjärjestö Hamasin reaktiot sopimukseen ovat sen sijaan olleet torjuvia.

Hamasin edustaja Fawzi Barhum torjui tulitaukoehdotuksen tuoreeltaan. Hänen mukaansa tulitauko ilman täyttä neuvottelusopua Gazan tilanteesta ei ole mahdollinen. Myös toinen Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri sanoo, ettei Egyptin ehdotusta voi hyväksyä.

Hamasin aseellinen siipi sanoi tiistaina tiedotteessan, että jos sen mediasta saamat tiedot ehdotuksen sisällöstä pitävät paikkansa, järjestö torjuu sen. Aseellinen siipi sanoo, ettei mikään virallinen tai epävirallinen taho ole lähestynyt sitä ehdotuksen suhteen.

Egyptin esityksen mukaan tulitaukosuunnitelman oli määrä astua voimaan aamuyhdeksältä ja täyden tulitauon alkaa 12 tuntia myöhemmin. Sen jälkeen Israelin ja palestiinalaisten valtuuskuntien olisi määrä aloittaa kummankin erikseen Kairossa neuvottelut luottamusta lisäävistä toimista.

Israelilaisen Haaretz (siirryt toiseen palveluun) lehden lainaama virkamieslähde sanoi hallituksen hyväksyttyä tulitaukoesityksen, että jos Hamas jatkaa raketti-iskuja, Israel vastaa voimakkaasti.

Israelin armeija kertoi myöhemmin aamupäivällä, että Gazasta on ammuttu Etelä-Israeliin jälleen kolme rakettia. Ne eivät vaatineet uhreja.