Turun telakan ostamista suunnitteleva saksalaistelakka sai kaksi isoa risteilijätilausta

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, missä risteilijät rakennetaan: Saksassa vai mahdollisesti Turussa. Vaikeuksissa olevaa Turun telakkaa on ostamassa Meyer Werftin lisäksi Suomen valtio.

Varusteluvaiheessa oleva NB-1383 Mein Schiff 3 -alus STX Finlandin Turun telakalla 25. helmikuuta. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Turun telakan ostamisesta neuvotteluja käyvä saksalaistelakka Meyer Werft on saanut tilauksen kahdesta isosta risteilijästä.

Tilauksen on tehnyt Norwegian Cruise Line. Varustamo tiedottaa, että molemmat jättimäiset risteilijät on suunniteltu 4 200 matkustajalle. Alusten on määrä valmistua vuoden 2018 puolivälissä ja vuoden 2019 loppupuolella.

Tilauksen arvo on noin 1,6 miljardia euroa.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, missä risteilijät rakennetaan: Saksassa vai mahdollisesti Turussa.

Vaikeuksissa olevaa Turun telakkaa on ostamassa Meyer Werftin lisäksi Suomen valtio, joka olisi mukana vähemmistöosakkaana. Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti kesäkuun lopussa, että neuvottelut telakan ostamisesta edistyvät. Ministeriö kertoi, että ostajat ovat päässeet telakkaa myyvän korealaisen STX:n kanssa alustavaan yhteisymmärrykseen kaupan ehdoista. Kauppaan liittyi kuitenkin yhä joukko avoimia kysymyksiä.

Yksi avoimista kysymyksistä lienee juuri uusien tilauksien saaminen. Jos Turun telakka saa uudet omistajat, haluavat he todennäköisesti, että telakalla on myös töitä eli toisin sanoen alustilauksia.