1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuulivoimayhtiöt neuvottelevat maanomistajien kanssa

Simon tuulivoimapuistojen uudesta voimalinjasta neuvotellaan maanomistajien kanssa. Uutta linjaa kaavaillaan Simosta Keminmaan Taivalkoskelle. Toinen vaihtoehto on rakentaa Simoon uusi kantaverkon sähköasema

tuulienergia
Voimalinjoja Keminmaan Isohaarassa.
Riikka Rautiainen/ Yle

Simon tuulivoimapuistojen tarvitsemasta uudesta voimalinjasta neuvotellaan parhaillaan maanomistajien kanssa. Omistajien kanssa pyritään tekemään ennakkohaltuunottosopimus.

– Yksityisiä maanomistajia on toista sataa, joista noin 40 on käyty läpi. Maata omistavat myös valtio, Kemijoki Oy, seurakunnat ja kunnat. Kaikki maanomistajat infotaan heinäkuun aikana. Elokuussa aloitetaan maastotyöt, kuten pylväspaikkojen merkkaus, kertoo Harri Matkakoski tuulivoimayhtiöille selvitystyötä tekevästä Daxpower Oy:stä.

Jos maanomistajien kanssa ei päästä sopimukseen, yhtiöt voivat lunastaa johtoalueeseen käyttöoikeuden, joka mahdollistaa rakentamisen, käytön ja kunnossapidon. Tällöin pylväiden ja voimajohtojen alle jäävät maat pysyvät maanomistajien omistuksessa.

Nykyisten johtojen kapasitetti ei riitä

Tuuliwatin ja Rajakiirin tuulivoimapuistojen tuottama energia on tarkoitus vetää uutta linjaa pitkin Simon Halmekankaalta ja Leipiöstä Tervolan Taivalkoskelle.

– Ensimmäinen vaihtoehto on Fingridin sähköasema Taivalkoskella. Tällöin uusi liityntäjohtomme Simosta Taivalkoskelle on suunniteltu rakennettavan pääosin hyödyntäen Fingridin olemassa olevaa johtokäytävää. Rakentaminen on suunniteltu toteutettavan yhteistyössä Rajakiirin kanssa, kertoo Tuuliwatin toimitusjohtaja Jari Suominen.

Suomisen mukaan toinen vaihtoehto on rakentaa uusi kantaverkon sähköasema Simoon. Tavoitteena on, että tuulivoimapuistot liitetään uuteen johtoon vuonna 2016.

Tuulivoimayhtiöiden on rakennettava uudet liityntäjohdot, koska nykyisten johtojen kapasiteetti ei riitä.

Lue seuraavaksi