Ahvenanmaan rauniolöytöä verrataan Birkan viikinkikaupunkiin

Ahvenanmaan Saltvikissä aloitetaan syksyllä harvinaisen viikinkiraunion kaivaukset. Toukokuussa löydetty mahtihallin raunio on ainutlaatuinen koko itäisen Itämeren alueella.

kulttuuri
Uppsalan yliopiston arkeologian tohtori Kristin Ilves tutkii rauniolöytöä
Uppsalan yliopiston arkeologian tohtori Kristin Ilves tutkii rauniolöytöä.Yle

Nelikymmenmetrisen taloraunion löysi Ahvenanmaan museon arkeologi Kim Darmark, joka tutki vanhaa ilmakuvaa Saltvikin kirkon ympäristöstä.

- Kyse ei ole tavallisesta talosta. Se on ollut eliitin asuttama suurtila, joka oli osa skandinaavista viikinkiverkostoa, Darmark sanoo.

Vastaavanlaisia mahtiraunioita tunnetaan vain muutama: Tanskan Lejrestä ja Norjan Borgista sekä Ruotsin vanhasta Uppsalasta.

- Saltvik on ensimmäinen tällainen raunio, joka on löydetty Suomesta ja koko itäisen Itämeren alueelta, sanoo Uppsalan yliopiston arkeologian tohtori Kristin Ilves.

Arkeologinen löytö
Esinelöytö.Yle

1930-luvulla arkeologi Mats Dreijer kohahdutti arkeologipiirejä väittämällä, että viikinkien kuulu kauppakaupunki Birka sijaitsi aikanaan Ahvenanmaan Saltvikissa eikä Mälarin rannalla Ruotsissa.

Uusi löytö palauttaa ainakin osin Dreijerin maineen, sillä viikinkieliitin asuinpaikaksi arveltu halliraunio sijaitsee Itämeren kauppareittien risteyskohdassa, Ilves uskoo.

- Ei tämä ole Birka, mutta Saltvikiä voidaan kyllä verrata Birkaan. Täällä risteävät Itämeren pohjois- ja eteläsuuntaiset sekä itä-länsi-suuntaiset kauppareitit. Paikka on ollut hyvä kauppasuhteiden kannalta, tohtori sanoo.

Saltvikin kaivaukset aloitetaan syksyllä. Hankkeen rahoitus tulee ainakin aluksi Ruotsista.

Riitta Vauras / Yle Uutiset
Janne Sundqvist / Yle Uutiset