Hepatiittiepidemian uhka väistyi Kouvolassa

Kaikki taudille altistuneet on tavoitettu ja rokotettu. Nyt tilannetta seurataan, mutta uusia tartuntoja ei uskota tulevan.

Kotimaa
Pohjois-Kymen sairaala
Anna Huittinen / Yle

Kouvolassa paljastui viikko sitten uhkaava tilanne, jossa jopa 60 ihmistä altistui A-hepatiittitartunnalle. Tilanne alkoi Pohjois-Kymen sairaalassa, jossa potilaana olleella henkilöllä ollutta hepatiittitartuntaa ei havaittu ajoissa.

Sairaalassa heräsi epäilys taudin mahdollisesta leviämisestä, kun tartunnan saanut henkilö asioi samassa käymälässä usean muun henkilön kanssa. Herkästi tarttuvan taudin saanutta ihmistä ei saatu eristettyä ajoissa.

Rokotukset annettu

Muutaman päivän ajan terveydenhuoltohenkilökunta etsi kuumeisesti ihmisiä, jotka olivat altistuneet taudille. Neljä päivää myöhemmin kaikki altistuneet oli tavoitettu ja rokotettu.

– Olemme tehneet kaiken aikaa selvitystyötä, eikä uusia altistuneita ole havaittu, ei myöskään uusia tautitapauksia, painottaa Kouvolan kaupungin terveysjohtaja Kari Kristeri.

Terveydenhuoltohenkilöstö haluaa kuitenkin täyden varmuuden siitä, että vakavan sairauden riski pysyy mahdollisimman pienenä.

– Kaikki altistuneet on erikseen ohjeistettu, millaisissa tilanteissa tulee ottaa terveydenhuoltoon yhteyttä. Jos heidän voinnissaan ilmenee jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, arvioimme tilanteen uudelleen ja lähdemme tekemään tarvittavia toimenpiteitä, mutta mistään tällaisesta ei tällä hetkellä ole viitteitä, terveysjohtaja Kristeri sanoo.

Onnettomuudesta otetaan opiksi

Kaupungin terveydenhuollossa käydään nyt läpi tarkkaan se, miten mittava altistuminen herkästi tarttuvalle taudille pääsi tapahtumaan. Mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin ryhtymisestä päätetään myöhemmin. Nyt selvittiin kuitenkin säikähdyksellä.

– Tilanne on aina vakava, kun tällainen altistuminen sairaalaolosuhteissa pääsee tapahtumaan, Kristeri muistuttaa.