Opiskelijoiden ahdinko näkyy jo: Toimeentulohakemusten määrä kasvoi selvästi

Toimeentulotukihakemusten tulva viivästyttää reilusti hakemusten käsittelyaikoja Kuopiossa. Sosiaalijohtajan mukaan hakemusten määrän merkittävä kasvu johtuu muun muassa opiskelijoiden vaikeutuneesta tilanteesta sekä tuen hakemisen helpottumisesta.

perusturva
Helsingin kaupungin sosiaaliviraston toimeentulohakemus.
Tiina Jutila / Yle

Toimeentulohakemusten valtava määrä aiheuttaa pahoja ruuhkia Kuopion sosiaalivirastossa. Toimeentulohakemuksia on jätetty tänä kesänä kolmannes enemmän kuin viime vuonna. Viime vuonna 1.6.–14.7. välisenä aikana hakemuksia jätettiin runsaat 2 700 kappaletta, tänä vuonna vastaavana aikana yli 3 400.

– On tämä valtava määrä ja kova kasvu, Kuopion kaupungin sosiaalijohtaja Jarmo Rautjärvi päivittelee.

Syitä tilanteeseen on Rautjärven mukaan useita.

– Opiskelijat ovat suurin selittävä tekijä. Opiskelijoiden oli tänä kesänä vaikea saada töitä ja opintotuen ehtoja on kiristetty. Taloustilanne on edelleen heikko ja pitkäaikaistyöttömiä on paljon. Sähköinen hakeminen on voinut osaltaan vaikuttaa siihen, että tukea haetaan hanakammin, Rautjärvi luettelee.

Tukipäätöstä joutuu odottamaan kauan

Käsittelyaika on tällä hetkellä 14 arkipäivää, kun lain mukaan toimeentulotukihakemus on käsiteltävä seitsemässä arkipäivässä.

– Se on aika järkyttävä luku. Nyt laitetaan päälle ylityömääräys, että saataisiin jonoja purettua, Kuopion kaupungin aikuissosiaalityön palveluesimies Niina Koponen toteaa.

On tämä valtava määrä ja kova kasvu.

Jarmo Rautjärvi

Kuopion sosiaalivirastossa on nyt kesäsulku. Virastossa toimii 27. heinäkuuta saakka vain päivystyspalvelu, ja viraston ovet ovat auki arkisin vain kaksi tuntia. Kiireelliset tapaukset hoidetaan kuitenkin heti.

– Akuutteihin tilanteisiin, kuten jos lääkkeistä on pula, saa heti apua. Huoleni vain on, etteivät kiireellistä apua tarvitsevat osaa ottaa yhteyttä päivystykseen, jos eivät ehdi käydä virastossa sen kahden tunnin aukiolon aikana, Koponen sanoo.

Käsittelyajat ovat venyneet myös työntekijöiden vuosilomien vuoksi. Koposen mukaan ensi kesänä lomia yritetään jakaa tasaisemmin muillekin kuukausille.

– Ongelmaa pahentaa se, että kesätyöntekijät eivät voi tehdä toimeentulotukipäätöksiä loppuun asti vaan niihin vaaditaan vielä viranhaltijoiden allekirjoitus, mikä lisää viranhaltijoiden työtä. Lisäksi jonoja aiheuttaa se, että toimeentulotukipäätöksiä tehdään hyvin usein yhdelle kuukaudelle kerrallaan, vaikka tiedossa ei ole asiakkaan tilanteessa tapahtuvia muutoksia, Koponen toteaa.

Osaavaa henkilöstöä vaikea löytää

Kuopiolla on ollut jo pitkään vaikeuksia käsitellä toimeentulotukihakemukset lain vaatimassa ajassa. Sen vuoksi kaupunki perusti viime vuonna viisi määräaikaista toimistosihteerin virkaa, joiden sopimuksia jatketaan tämän vuoden loppuun saakka.

Huoleni on, etteivät kiireellistä apua tarvitsevat osaa ottaa yhteyttä päivystykseen.

Niina Koponen

Lupa olisi palkata vielä yksi työntekijä, mutta Koposen mukaan toimeentulotukikäsittelyn jo osaavia henkilöitä ei ole helppoa löytää, ja heinäkuussa uuden työntekijän perehdytykseen ei ole aikaa.

– Toimeentulohakemusten käsittely on vaativaa työtä ja jos nyt saataisiinkin joku palkattua, työhön perehdytys vie aikaa. Määräaikaisista viroista on kyllä hyötyä. Toisaalta niiden vaikutusta vähentää se, että samaan aikaan on sairauspoissaoloja, Koponen sanoo.

Aluehallintovirasto uhkasi Kuopiota viime vuonna 100 000 euron uhkasakolla toimeentulotukihakemusten käsittelyaikojen venymisen vuoksi. Koposen mukaan sama tilanne voi olla edessä nytkin.

– Viime vuonna asia saatiin hoidettua, mutta ei varmaan kauaa kestä, kun tulee uusi uhkasakko ellei tilannetta saada kuntoon, Koponen sanoo.