1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pykäläviidakko rajoittaa kalan tuontia Norjasta

Turskan salakuljetus Norjasta Suomeen on jokakesäinen riesa, joka työllistää erityisesti Kivilompolon tullia. Harvempi tietää, että myöskään makean veden kalaa ei voi tuoda Suomeen Norjasta rajoittamattomasti. Tuontia ei rajoita Norja, vaan Suomen oma tuliaisia koskeva säännöstö.

Kotimaan uutiset

Norja valvoo tiukasti merikalan vientiä. Merestä pyydettyä kalaa, kuten turskaa, saa kuljettaa maasta verottomasti enintään 15 kiloa henkilöä kohden.

Norjan näkökulmasta esimerkiksi joesta pyydetty lohi on makean veden kala, jonka vientiä merikalaa koskevat rajoitukset eivät säätele. Suomeen lohta ei voi kuitenkaan tuoda rajattomasti. Säännöstely perustuu EU:n lainsäädäntöön ja on esitetty Tullin ohjeistuksessa matkustajille (siirryt toiseen palveluun).

Tuliaisia 300 eurolla

Kalan tuontiin sovellettavan säännön löytyminen vaatii hieman luovimista pykäläviidakossa.

Yleensä Euroopan unionin ulkopuolisista maista saa tuoda Suomeen verottomasti enintään 20 kiloa kalaa tai vaihtoehtoisesti yhden suolistetun kalan. Norja on kuitenkin yksi seitsemästä poikkeusmaasta, joita painorajoitus ei koske. Muut ovat Andorra, Liechtenstein, San Marino, Sveitsi, Färsaaret ja Islanti.

Näidenkin maiden joukossa säännöt vaihtelevat hieman: Norjan, Andorran, Liechtensteinin, San Marinon ja Sveitsin tuliaistuontiin elintarvikkeita koskevia tullimääräyksiä ei sovelleta lainkaan, kun taas Färsaaret ja Islanti on vapautettu vain painorajoituksesta.

Vaikka poikkeusmaista tuotavan kalan määrää ei rajoiteta painon mukaan, ei eväkkäitä voi tuoda Suomeen vapaasti.

Tuontia säätelee yleinen määräys, joka rajoittaa tuliaisten verotonta tuontia EU:n ulkopuolelta. Jos unionin alueelle tullaan lentokoneella, saa tuliaisia tuoda verottomana ja tullaamatta 430 euron arvosta per henkilö. Jos raja ylitetään muulla kulkuneuvolla, on arvoraja 300 euroa.

Arvorajoitus koskee kaikkia tuliaisia: jos repussa on jo uusi 200 euron digikamera, voi kalaa tuoda lisäksi maahan vain 100 euron arvosta.

Ei ongelmia

Turskan salakuljetus on työllistänyt Suomessa erityisesti Kivilompolon tullia, jossa on tehty runsaasti yhteistyötä Norjan virkaveljien kanssa. Kivilompolon tullin päällikkö Erkki Heikurainen sanoo, että makean veden kalan tuonti ei ole muodostanut samanlaista ongelmaa.

Heikurainen arvelee, että säännöksiä ei välttämättä tunneta tarkkaan, mutta makean veden kalaa ei yksinkertaisesti välttämättä saada niin paljon, että sitä riittäisi tuontiin laittomia määriä.

Myös Karigasniemen tullista kerrotaan, että makean veden kalan tuonti ei ole muodostanut ongelmaa.

Lue seuraavaksi