"Turhakkeeksi sitä sanoo sellainen, joka ei ole kokeillut" – keittiövimpaimien puolustajat eivät anna periksi

Erilaiset keittiövempeleet herättävät runsaasti vastustusta, mutta puolustajansakin niille on. Toisten turhakkeiksi leimaamat vohveliraudat ja leipäkoneet ovat toisille vähintäänkin tarpeellisia, elleivät jopa rakkaita apuvälineitä.

ilmiöt
Petra Haavisto / YLE

Toisen turhake on toisen aarre. Näin voidaan kiteyttää nettikeskustelu keittiöturhakkeista, jotka selvästi jakavat mielipiteet jyrkästi. Vaikka keittiöturhakkeille esitettiin ylistyslauluja ja puolustuspuheita, soraääniä tuli vähintään yhtä paljon.

Puolustajia saivat muun muassa kapselikahvinkeitin, ananaksen viipaloija, hiilihapotuskone ja kananmunan paistomuotti. Niiden käyttäjille turhakkeet ovat päinvastoin tarvikkeita. Nimimerkki "yx x" kertoo luottotavaroistaan kuin vanhoista, hyvistä ystävistä, tosin pienellä huumorikierteellä.

Leipäkoneesta en luovu, en vohveliraudasta, en vanhasta Kenwoodin yleiskoneesta. Enkä Rosenlewin mankelista ikinä. Ne kun on meillä emännällä kaikki jatkuvasti käytössä!

Useimmilla keskustelijoilla oli hankinnalleen hyvä peruste ja selvästi jotain käyttöä. Toiset myöntävät, ettei kaikkea ehkä silti tarvitsisi.

Keittiö on hyvä turhakepesäke, mutta aina välillä ne ihme vempeleet helpottaa kummasti elämää. Ilman pärjäis, mutta silti kiva kun vehje on omassa keittiössä.

Pakko kokeilla

Kassapäällikkö Minna Vanhatapio Kuopion Gigantista kertoo, että kaksijakoinen suhtautuminen harvempien kaipaamiin keittiölaitteisiin ja -välineisiin näkyy jonkin verran myös myymälässä.

– Kesällä on mennyt paljon pehmismukeja ja sellainen slushmaker, jolla tehdään jäähilejuomaa. Moni on käynyt ostamassa yhden ja tullut ostamaan lisää, ja toiset katsoo että voi herranen aika, että tämmöisiä kaikkia, Vanhatapio kuvailee.

Joskus asiakkaat saattavat itsekin naureskella ostokselleen ja tehdä ostoksensa sillä asenteella, että kun jokin erikoisempi laite on kerran myynnissä, sitä suorastaan täytyy kokeilla. Katumus on kuitenkin Vanhatapion mukaan harvinaista.

– Ei niitä takaisinkaan tule. Monesti ne härpäkkeet ja turhakkeet jää kumminkin sinne kotiin.

Yksi nettikeskustelijoista, nimimerkki "Erkki epätoivo" kertoo käyneensä kokeilemassa hiilihapotuslaitetta ystävänsä luona ennen sellaisen hankkimista. Hän ideoi myös keinoja, joilla harhaostoksilta voitaisiin välttyä.

Olisi hyvä jos noille "turhakkeille" löytyisi joka kaupungista vuokraamo, josta voisi vuokrata vuorokaudesta viikkoon ja sen jälkeen voisi tehdä johtopäätöksen, onko turhakkeelle tarvetta vai ei.

Turhaa rahankulua vai pieniä lisäostoksia?

Monet turhakkeiden vastustajat muistuttavat, että vähän käytettäviin vempeleisiin uppoaa turhaan rahaa ja luonnovaroja. Toinen toteaa kananmunankeittimen säästävän sähköä, toinen taas huomauttaa laitteen valmistamiseen kuluvan jo suuria määriä energiaa. Yksi toteaa kypsentävänsä kananmunankeittimen hinnalla munat koko ikänsä.

Minna Vanhatapio Gigantista ei suoraan allekirjoita väitettä harvemmin tarvittavien keittiölaitteiden kalleudesta. Hän arvioi monen turhakkeena pidetyn keittiövälineen olevan muita koneita edullisempia.

– Niitä on helpompi silloin ostaa ja ehkä ne on vähän sellaiseen käyttöönkin, että ne ei ole niitä keittiön päälaitteita vaan sellaisia pieniä lisäapulaitteita.

Perinteiden vaalimisesta tulevaisuuden innovaatioihin

Osa turhakkeiden vastustajista vaikuttaa elävän suoranaisessa askeesissa. He kertovat arjestaan ilman nykyajan hapatuksia.

Kyllä kamalimmat keittiöturhakkeet ovat mikroaaltouuni ja astianpesukone. Kummallisia hömpötyksiä, joita aikoinaan suurella ilolla toivotettiin tervetulleeksi keittiöön. Veivät tilaa ja eivät korvanneet meidän taloudessa käsin tiskaamista eikä liedellä ja puuhellalla ruoan valmistamista. Eivät surise koneet vaan puuhellan lämpö ja hetki itsekseen tiskien ääressä.

Toisessa ääripäässä on nimimerkki Designer, joka haluaisi ennemminkin lisää erikoisuuksia tai jonkinlaista uudistusta vuosikymmenien taakse jämähtäneeseen keittiövarusteluun.

Keittiöni esineet ovat jo kiusaavan vakiintuneita. Olisi virkistävää ja ehkä työtä helpottavaa jos saisin uuden oloisia kattiloita, paistinpannun. Vähän on hyvä mutta joka ikinen arkipäivä samaa tuotetta käytettyäni, vuosikymmenet, toivoisin jo uudistuksia ja innovaatioita moniin asioihin.

Keittiöhärpäkkeiden ystäville hyvä uutinen lienee se, että ainakin jonkinlaisia uutuuksia tulee jatkuvasti kauppoihin. Yksi viimeisimmistä on leivänpaahdinta muistuttava hot dog -kone, jossa voi lämmittää samalla nakit ja sämpylät.

Se, jääkö laite todellakin turhakkeeksi vai tuleeko siitä keittiön vakiokaluste, riippuu täysin kuluttajista.