Kuopiosta tulee krikettikaupunki – uuden seuran runkona intialaiset opiskelijat

Kaupunkiin perustettavan krikettiseuran tavoitteena on saada lisää harrastajia ja levittää kriketin ilosanomaa maakunnassa.

urheilu
Krikettivarusteet auton vieressä.
Yle

Kuopioon perustetaan ensimmäistä kertaa krikettiseura. Lajiin pääsee tutustumaan tulevana sunnuntaina, kun kuopiolaiset kohtaavat Jyväskylän joukkueen Puijon pesäpallostadionilla. Aamupäivällä kymmeneltä alkavaan tapahtumaan on vapaa pääsy.

Idea Kuopion omasta krikettiseurasta lähti Itä-Suomen yliopiston intialaisten opiskelijoiden krikettiharrastuksesta. He muodostavat tällä hetkellä pääosan kaupungin kriketinpelaajista. Kuopion krikettiseuran tiedottajana toimivan Jukka Jolkkosen mukaan pienellä porukalla pelanneet kriketinharrastajat halusivat tehdä lajista nykyistä suositumpaa maakunnassa, joten ajatus omasta seurasta lähti virkoamaan.

Jolkkonen kertoo, että laji on Kuopiossa intialaisten opiskelijoiden suosiossa etenkin sen takia, että kriketti on Intiassa samankaltainen harrastus kuin jalkapallo Brasiliassa: kyse on siis kansallislajista. Kuopion krikettijoukkueeseen ovat tervetulleita kaikki, vaikka tällä hetkellä joukkue pyöriikin pitkälti yliopisto-opiskelijoiden ympärillä.

– Kuka tahansa voi lähteä mukaan krikettiharrastukseen. Laji ei ole fyysinen, mutta pelit kestävät kauan, Jolkkonen summaa.

Yksi ammattilaisottelu voi kestää jopa päiviä. Jolkkonen kertoo, että sunnuntain ottelusta odotetaan 5–6-tuntista.

– Tämän takia laji ei ole ehkä kaikista katsojaystävällisin, Jolkkonen hymähtää.

Hänen mukaansa kriketti ei ole meillä suursuosiossa, mutta Suomen Krikettiliitto on ajanut tietoisuutta lajista jatkuvasti eteenpäin. Myös Kuopion krikettiseuran tavoitteena on saada lajille lisää suosiota.

Toiveena on Jolkkosen mukaan myös se, että joukkue saadaan pian rekisteröityä.

– Sitten haemme suomalaisen krikettijaoston jäsenyyttä ja toivottavasti saamme lisää jäseniä. Tavoitteena on, että ensi vuonna on jo lisää vierasotteluita, Jolkkonen täsmentää.