1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viljelymenetelmät

Erikoiskasvien suosio laskussa Pohjois-Karjalassa – ruokohelpin viljely romahtanut

Erikoiskasvien viljely on hiipunut maakunnassa merkittävästi. Etenkin porkkanan, kuminan ja ruokohelpin kasvattaminen on vähentynyt viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Erikoiskasveja viljellään Pohjois-Karjalassa tänä vuonna merkittävästi vähemmän kuin aiemmin. Erityisesti porkkanan, kuminan ja ruokohelpin viljely on kutistunut.

Ruokohelpin viljelyala on romahtanut huippuvuodesta 2005 seitsemäsosaan eli 650 hehtaariin. Väheneminen johtuu siitä, ettei kasvia hyödynnetäkään niin paljon biopolttoaineeksi, kuin alunperin kuviteltiin. Ruokohelpiä viljellään silti eläinten rehuksi ja kuivikkeeksi.

Porkkanan viljely puolestaan on vähentynyt maakunnassa 1990-luvun lopun noin 60 hehtaarista nykyiseen 13 hehtaariin. Puutarhayrittäjä Ismo Ruutiaisen mukaan porkkanan suosion hiipumisen syy on yksinkertainen.

– Porkkanayrittäjät ovat jääneet eläkkeelle, eikä jatkajia ole, Ruutiainen kertoo.

Kilpailun kovuus on toinen syy porkkanan viljelyalojen pienenemiseen. Pienten tilojen kasvikset pitää toimittaa kaupoille tukkuliikkeiden kautta, jolloin viljelyn kannattavuus huononee.

Rikkaruohot haastavat viljelijän

Myös maustekasvi kuminan viljelmät ovat kutistuneet vuosikymmenessä alle puoleen. Nyt kuminaa kasvaa hieman yli 200 hehtaarilla. Kuminan kasvattaminen on vaikeata rikkakasvien takia.

– Kumina on viljelyteknisesti haastavaa, eikä sekään ole erityisen kannattavaa pienille tiloille. Meillä Pohjois-Karjalassa ei isoja tiloja oikein olekaan, Ruutiainen mainitsee.

Öljykasvi rapsia ei viljellä enää lainkaan, ja rypsiä kasvaa 830 hehtaarin alueella. Rypsiä viljeltiin vielä neljä vuotta sitten yli 1200 hehtaarilla.

Ainoa suosiotaan kasvattanut erikoiskasvi on valkosipuli, jonka viljelyala on noussut alle hehtaarista 1,3 hehtaariin.