Hyppää sisältöön

Ekologikin hihkaisee innosta, kun löytää luonnon muovaaman harvinaisen kiviluolan suomalaismaisemasta

Meissä jokaisessa asuu pieni luolaihminen, sanoo professori Heikki Setälä Helsingin yliopistosta Lahden Kiveriössä kiviluolan suulla. Hän on kolunnut luolia monissa maissa.

Hassua, miten ekologi Heikki Setälä voi innostua jääkauden muovaamasta kiviluolasta. Asuuhan 40 miljoonaa kiinalaista tänäkin päivänä luolissa Keltaisenjoen varrella tai Turkissa Kappadokiassa voi ihailla luolia laava- ja sedimenttikivialueella.  

– Olen 185-senttinen ja kykenen seisomaan täällä. Luolaan mahtuisi seisomaan ainakin neljä muuta ihmistä. Sitä en kyllä usko, että luolasta lähtisi maanalainen kalliotunneli kilometrin päässä sijaitsevaan Vesijärveen, vaikka kaupunkilegenda niin kertookin. Jonkun pitäisi todentaa väylän olemassaolo, luolasta käsin sitä on mahdoton tehdä, Setälä arvioi.

Setälä kuvailee, kuinka jääkausi on työntänyt ja vetänyt kivilohkareita eri suuntiin ja koonnut ne luolan näköiseksi muodostelmaksi. Toinen vaihtoehto on, että jää on lohkaissut kivet peruskalliosta valtavalla voimalla ja ne ovat asettuneet sattumanvaraisesti paikoilleen luolaksi.

– Maapallo on syntynyt 4 miljardia vuotta sitten. Suomalaiset kovat graniittikalliot ovat pari miljardia vuotta vanhoja. Huikeaa nojailla tällaiseen luonnon muovaamaan kiviseinään, tämä on pieni ihme, Setälä makustelee.

Hän on käynyt eri puolilla maailmaa kivi- ja maaluolissa, mutta Suomessa niitä on vähän maaperän kovuudesta johtuen. 

– Meissä jokaisessa asuu edelleenkin pieni luolaihminen, joka hakee turvaa, lämpöä ja suojaa maan aineksista. Asutuksen lähellä sijaitsevassa Kiveriön luolassa nuoriso ja ties vähän vanhemmatkin ihmiset ovat viettäneet aikaa lasinsiruista ja nuotiojätteistä päätellen. 

– Meno on melkein kuin 100 000 vuotta sitten, jolloin nyky- ja neandertalinihminen hakivat maalämpöä ja turvaa luolista, Setälä tunnelmoi.

.
.