Lääkeyhtiö Novartis ja Google sopivat diabeetikkojen elämää helpottavista älypiilolinsseistä

Älypiilolinssejä odotetaan markkinoille viiden vuoden kuluttua. Lääkeyhtiöille diabetes on tärkeä markkina-alue, yhä useamman ihmisen sairastuessa siihen.

Kuva: Epa / SteffenN Schmitd

Sveitsiläinen lääkeyhtiö Novartis ja teknologiajätti Google ovat sopineet niin sanottujen älykkäiden piilolinssien valmistamisesta. Linssien avulla diabeetikot voisivat mitata veren glukoosipitoisuutta. Mittaus tehdään kyynelnesteestä, sen jälkeen mittaustieto lähetetään langattomasti esimerkiksi älypuhelimeen, Novartis kuvailee.

Google kertoi piilolinssikehittelystään alkuvuodesta. Novartisille puolestaan kyseessä on suuri markkina entistä useamman ihmisen sairastuessa diabetekseen. Vuonna 2017 markkinan arvon ennustetaan olevan liki yhdeksän miljardia euroa.

Nykyisin noin 240 miljoonaa ihmistä sairastaa diabetesta. Määrän odotetaan kasvavan 380 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä.

Piilolinsseihin myös automaattitarkennus?

Lisäksi Google kehittää korjauskonstia ikänäölle. Ikääntyvien ihmisten silmillä on vaikeuksia tarkentaa lähelle. Novartis toivoo, että linssiteknologian avulla voidaan parantaa silmän tarkennuskykyä samaan tapaan kuin kameran automaattitarkennus toimii.

Keksinnöt ovat mahdollisia piilolinssikalvojen väliin asennettavien mikrosirujen ja sensoreiden ansiosta.

Yhtiöt eivät ole julkaisseet sopimuksen taloudellisia yksityiskohtia. Novartis laskee, että älypiilolinssit voisivat olla markkinoilla viiden vuoden kuluttua.