Muun turismin kasvu paikkaa venäläismatkailijoiden katoa Helsingissä

Venäläiset ovat edelleen Helsingin suurin turistiryhmä, vaikka ruplan heikentyminen leikkasikin matkailijamääriä keväällä jopa viidenneksen. Nyt suunta on jälleen ylöspäin.

Kotimaa
Turisteja Kauppatorilla.
Antti Tuominen, Yle

Alkuvuonna tapahtunut venäläisturistien kato ei aiheuttanut kummoistakaan lommoa Helsingin matkailulukuihin.

– Helsingillä on monia muita markkina-alueita, esimerkiksi Iso-Britannia, Saksa, USA ja Japani. Tällä samalla ajanjaksolla sieltä on tullut merkittävää kasvua. Se on tasoittanut tätä Venäjän laskua. Helsingin matkailu ei ole riippuvainen pelkästään venäläisistä turisteista, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Sanna Salonen Visit Helsingistä.

Helmi-, maalis- ja huhtikuussa venäläisturisteja tuli Helsinkiin viidenneksen vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Katoon vaikutti ruplan heikko kurssi.

Notkahduksen merkitystä vähensi se, että se alkoi vasta tammikuun jälkeen. Tammikuussa venäläisiä käy Helsingissä huomattavasti enemmän kuin muina kuukausina.

Kesäkuussa venäläiset alkoivat taas hakea enemmän viisumeita Suomeen.

Salonen kertoo, että viime vuonna 18 prosenttia kaikista Helsingistä yöpyvistä ulkomaisista matkailijoista oli venäläisiä. Myös tämän vuoden puolella venäläläiset olivat suurin ulkomaisten turistien ryhmä.

Kaikista Helsingissä yöpyvistä matkailijoista noin puolet on suomalaisia ja puolet ulkomaalaisia.