Muumien filosofiaan sukelletaan syksyllä Tampereella

Tampereen kaupunkia on arvosteltu Tove Janssonin 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumien vähäisyydestä. Vuosi sitten nimetty juhlavuoden työryhmä Tampereella on sen sijaan tyytyväinen saavutuksiinsa ja lupaa lisää muumimaista menoa loppuvuodelle.

Kotimaa
Muumitaulunäyttely Tampereen virastotalolla
Marjut Suomi / Yle

Tove Jansson 100 vuotta ja muumit -nimisen työryhmän yhtenä tehtävänä oli tuoda Tamperetta paremmin esille muumien kotikaupunkina. Arvostelijoiden mielestä Tampereella ei ole ollut tarpeeksi juhlavuoden tapahtumia.

– Muumilaakso on koko ajan auki, ja tänä vuonna tehtiin myös kallis ja kulttuuripoliittisesti merkittävä ratkaisu Muumilaakson siirtymisestä Tampere-taloon, huomauttaa juhlavuoden työryhmän jäsen Mikko Närhi.

– Meillä on muun muassa Viikinsaaren tapahtumat ja Museoiden yön konsertti; tapahtumia on tavattoman paljon. Kritiikkiä on mukava kuulla, koska se osoittaa, että tapahtumia halutaan yhä enemmän – ja niitä tulee varmasti myös olemaan. Eivät muumit tähän vuoteen jää!

Talvi tuo lisää tapahtumia

Viisihenkinen työryhmä on ideoinut kokouksissaan juhlavuodelle esimerkiksi elokuussa järjestettävän Muumikuu-puutarhajuhlan ja syksyisen Muumifilosofia-seminaarisarjan. Seminaarissa puhuvat muun muassa FT Tuula Karjalainen ja kirjailija Johanna Sinisalo.

Olen erittäin tyytyväinen työryhmän saavutuksiin.

Mikko Närhi

– Ja iltojen pimentyessä Tampereen kaupungin virastotalon ikkunassa on esillä valaistuja muumitöitä. Tampereen Taidemuseossa kehitetään syksyä, ja koko ajan suunnitellaan Tampere-taloon uutta. Muumitapahtumien järjestely suorastaan kiihtyy ensi talven mittaan!

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen nimesi viime elokuussa viisihenkisen työryhmän. Sen tehtäväksi tuli suunnitella arvostetun taiteilijan juhlavuotta erilaisin tapahtumin ja julkaisuin.

– Olen erittäin tyytyväinen työryhmän saavutuksiin. Muumilaakson uusi sijainti on jättiläismäinen ratkaisu koko muumikulttuurille – se luo sille jopa uuden pohjan. Missään muualla ei ole mitään vastaavaa; täällä on muumifilosofian koti, Mikko Närhi uskoo.