Ina ja Tito Collianderin taidetta ja uskoa pohditaan Valamon luostarissa

Taitelijapari Tito ja Ina Colliander ovat saaneet nimikkoseminaarin Valamon luostarissa Heinävedellä. Molempien elämässä Valamon luostarilla oli tärkeä asema.

kulttuuri
Äitinsä Ina Collianderin teoksia esittelee Valamon luostarin näyttelysalissa rovasti Sergius Colliander.
Äitinsä Ina Collianderin teoksia esittelee Valamon luostarin näyttelysalissa rovasti Sergius Colliander.Yle / Adam Bellgrau

– Ina ja Tito Colliander löysivät Valamon luostarin oikeastaan 1940-luvun lopulla. Isä skeemaigumeeni Johannes oli keskeinen hengellinen ohjaaja molemmille, kertoo taiteilijaparin poika rovasti Sergius Colliander.

Kuvataiteilija Ina Colliander oli merkittävä graafikko ja kuvittaja. Hän oli suomalaisen puupiirrospiirrostyylin edelläkävijä ja kehitti persoonallisen tavan käyttää veitsellä kaiverrettuja puulaattoja värillisen grafiikan teossa. Tunnettuja ovat hänen enkelikuvansa.

Luostarin näyttelysalissa on nyt esillä Ina Collianderin töitä alkaen varhaiskaudesta 1920-luvulta. Kuvat esittävät omaa perhettä. Näyttelyssä on myös kuvia Valamon luostarista ja luonnoksia jumalanpalveluksista. Mukana on myös enkelihahmoja.

Ina Collianderin kädenjälki näkyy myös pysyvästi Valamossa. Luostarin kirkon pääsisäänkäynnin yllä on mosaiikkityönä tehty Kirkastus -ikoni. Kirkon sisällä salin itäpäässä on mosaiikkiristi .

Tito Colliander oli merkittävä kirjailija ja uskonnollinen pohdiskelija. Hänen laaja romaanisarjansa käsittelee hengellistä etsintää. Valamon luostari ja sen asukkaat ovat usein esillä. Hän teki myös Uusi Valamo -kuvakirjan teksteineen. Se ilmestyi 1970-luvun alussa.

Seminaarissa esillä hengellisyys

Kolmipäiväisessä Colliander -seminaarissa pohditaan sekä taitelijoiden tuotantoa että heidän uskoaan. Yhtenä lähtökohtana on Tito Collianderin romaani Ristisaatto vuodelta 1938. Toisaalta aiheena on Ina Collianderin voimakas tarve tehdä kuvia.

– Keskitytään näiden kahden taiteilijan työhön, nimenomaan heidän uskonnolliseen toimintaansa tai heidän hengelliseen elämäänsä. Jos isän kohdalla painottui uskonnollisen pohdinnan älyllinen puoli, niin äidin kohdalla se oli enemmän sydämen viisautta, jota hän haki ja tavoitti elämässään ja ilmaisi näissä kuvateoksissaan, rovasti Sergius Colliander kertoo.

Seminaari jatkuu 17.7. saakka.