yle.fi-etusivu

Suomalaiset marjajauheet maistuvat maailmalla

Lontoossa opiskelevat Eveliina Suoyrjö ja Anna Ojutkangas pakkasivat kolmen vuoden ajan jokaisella Suomen vierailullaan matkalaukkunsa täyteen kotimaisia marjajauheita. Kaksikon ruokavalion kulmakivestä syntyi liikeidea – Nyt Pohjois-Suomessa valmistettuja marjajauheita nautitaan aamupalapöydässä Uudessa Seelannissa asti.

ilmiöt
Pohjoisen marjajauheet maustavat smoothiet eri puolilla maailmaa.
Pohjoisen marjajauheet maustavat smoothiet eri puolilla maailmaa.Jaakko Romu/Arcticpowerberries

Lontoossa asuvat Eveliina Suoyrjö ja Anna Ojutkangas kaipasivat suomalaisia marjoja ruokavalioonsa. Lontoolaiskauppojen valikoima ei tyydyttänyt Rovaniemellä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyttä parivaljakkoa.

– Lontoossa on yleensä saatavilla vain eteläamerikkalaisia marjoja, jotka eivät maistu lappilaisen suuhun yhtään samalta kuin suomalaiset, kuvailee Eveliina Suoyrjö.

Ratkaisu pulmaan löytyi suomalaisista marjajauheista, joita kaksikko kantoi Lontooseen matkalaukuissaan omaan ja ystäviensä käyttöön lähes kolmen vuoden ajan. Kerran marjalastin kanssa kotiin palattuaan naiset saivat idean marjajauheiden maahantuontiyrityksen perustamisesta. Oman ystävä- ja tuttavapiirin lisäksi terveystietoisten lontoolaisten joukosta kysyntää voisi löytyä ainakin lähiseudun pohjoismaalaisten asukkaiden keskuudesta.

Parhaista ystävistä yrittäjiksi

Yhteisestä oivalluksesta alkoivat kuukausia kestäneet selvitystyöt. Yrityksen perustaminen oli molemmille aivan uusi kokemus – saati sitten yrittäjäksi ryhtyminen ulkomailla. Suoyrjö kertoo, että yrityksen perustamisprosessi vaati parhailta ystävyksiltä rohkeutta ja sinnikkyyttä.

– Me ei tunnettu ketään Lontoon päässä, mutta meillä on yhdessä vahva tahto, kun päätämme tehdä jotain. Olemme olleet toistemme tukena pienestä pitäen, ja yksin tähän hommaan ei varmasti olisi tullut lähdettyä.

Tärkeää tukea löytyi myös muotimarkkinointia opiskelevan Eveliinan ja fysioterapiaa opiskelevan Annan yliopiston kautta. London Metropolitan -yliopiston yrityshautomosta löytyivät toimitilat, kansainväliseen kauppaan erikoistuneet mentorit sekä apua nettikaupan suunnittelemiseen. Kun kaksikoille tuttujen marjajauheiden valmistajat Piehingissä ja Rovaniemellä saatiin mukaan yhteistyöhön, naisten sinnikkyys palkittiin. Arctic Power Berries sai alkunsa.

Voimaa suomalaisista marjoista

Valikoimaan kuuluvat tällä hetkellä Pohjois-Suomessa tuotetut tyrni- ja karpalojauheet, ja syksyllä tuoteperheeseen liittyy mustikkajauhe. Suoyrjön kokemuksen mukaan suomalaiset marjajauheet kiinnostavat lontoolaisia, sillä ruoan terveellisyys ja luonnollisuus ovat nyt pinnalla. Lontoossa tuotteita jälleenmyydään luomu- ja terveyskaupoissa sekä vegaanikahviloissa, jotka käyttävät jauheita muun muassa leivontaan.

Sataprosenttinen luonnontuote sopii loistavasti Lontoossa vallitsevaan smoothie- ja mehutrendiin.

Neutraalinmakuiset ja ravinnerikkaat marjajauheet voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi juomien, välipalojen ja ruokien sekaan. Suoyrjö kertoo, että asiakkaiden keskuudessa on innostuttu testaamaan mitä erikoisimpia makuyhdistelmiä.

– Eräs asiakkaistamme kertoi laittavansa marjajauhetta nachojen sekaan juuston alle.

Lontoon lisäksi marjajauheet ovat saavuttaneet myös maailmanlaajuista näkyvyyttä sosiaalisen mediassa sekä terveysbloggaajien välityksellä. Arctic Power Berriesin sosiaalisessa mediassa jakamia terveellisiä aamiais- ja välipalareseptejä käytetään jopa toisella puolella maailmaa.

– Kaukaisimmat tilauksemme ovat saapuneet Uudesta Seelannista ja Meksikosta.

Yrittäjistä televisiotähdiksi?

Haastattelun loppupuolella Eveliina keskeyttää keskustelun – hän on saanut Lontoolaiselta kuvaajalta sähköpostiviestin. Mies haluaisi tehdä yrittäjäkaksikon elämästä televisiosarjan, jonka kuvaukset käynnistyisivät ensi syksynä. Nuorten suomalaisten naisten mielenkiintoinen tarina on kiinnittänyt brittiläismedian huomion.

– Saa nähdä mitä tässä vielä tapahtuu, hymähtää yrittäjä Eveliina Suoyrjö.

Yrityksen tulevaisuus ei kuitenkaan jännitä nuorta yrittäjää, vaan Suoyrjö kertoo kaksikon olevan onnellinen kaikista jo keräämistään kokemuksista.

– Onhan tää jo niin siistiä, että saatiin tää homma kunnolla pyörimään!

Yrityksen kasvutavoitteet pidetään maltillisina, sillä naisten opinnot jatkuvat vielä syksyllä. Kaksikon haaveissa on viedä tulevaisuudessa myös muita terveellisiä suomalaisia tuotteita maailmalle.

– Päivä kerrallaan mennään, niin kuin muutenkin elämässä.

Maija Kopola / Yle Oulu

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Ratko Mladić

Srebrenican uhri toivoo tänään tuomittavalle Ratko Mladićille täyttä rangaistusta: "Hänen tekonsa ovat pahuuden tuolla puolen"

Elävä arkisto

Kansa, jonka maailma petti

Lento-onnettomuudet

Yhdysvaltojen sotilaslentokone syöksynyt mereen Japanin edustalla – kyydissä 11 henkeä